Cauciucurile all season sau cele de iarnă, obligatorii pentru maşinile care se deplasează pe drumuri cu gheaţă sau zăpadă

De AGERPRES 28 Octombrie 2011, 19:06 Auto
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a reiterat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, că de la 1 noiembrie cauciucurile de iarnă sau cele all season vor fi obligatorii pentru toţi posesorii de autoturisme care se deplasează pe porţiuni de drum cu gheaţă sau zăpadă.

"Ministrul a propus spre aprobare o lege şi, în acest moment, ne supunem cu toţii prevederilor legale. (...) Atunci când un conducător auto este identificat în trafic că circulă fără cauciucuri adaptate condiţiilor de iarnă, pe tronsoane pe care există zăpadă sau gheaţă, suportă rigorile legale. Cauciucurile sunt atât cele de iarnă, cât şi cele all season care pot fi folosite şi iarna şi vara, în funcţie de cum doreşte fiecare să-şi echipeze maşina'', a precizat Boagiu.

Ministrul a subliniat că măsura are drept scop siguranţa cetăţeanului în trafic. ''Nu vreau să evoc nume, dar foarte de curând am văzut ce înseamnă să nu fii echipat corespunzător. Din păcate, ne şi place destul de tare viteza în România, chiar dacă avem restricţii", a afirmat Anca Boagiu.

Potrivit Ministerului Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S. Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S - mud plus snow).

Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. 'Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial 'all-season', apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto', precizează Ministerul Transporturilor.

Potrivit Ordonanţei 5/2011, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei.

În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului.

În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor si despăgubirilor pentru pagubele produse.

 

Autor AGERPRES 28 Octombrie 2011, 19:06 Auto
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii