Ziua Naţională fără Tutun, 15 noiembrie
Ziua NaÅ£ională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniÅ£iativă menită a atrage atenÅ£ia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
AgenÅ£ia NaÅ£ională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare ÅŸi Consiliere Antidrog, foloseÅŸte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare ÅŸi conÅŸtientizare în mediul ÅŸcolar, familial ÅŸi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun precum ÅŸi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
Anul acesta, Ziua NaÈ›ională Fără Tutun, are ca temă ”Tutunul distruge inimi. Alege sănătatea! ”. Obiectivul temei este dedicat asocierii între consumul tutunului È™i bolile cardiovasculare, campania propunându-È™i să evidenÈ›ieze factorul de risc major în declanÈ™area bolilor cardiovasculare – tutunul. Infarctul de miocard, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalității, este una dintre consecinÈ›ele fatale ale dependenÈ›ei de nicotină.
Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi și pasivi şi să creeze oportunități de promovare a sănătății inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
Centrul de Prevenire, Evaluare È™i Consiliere Brăila desfășoară în această săptămână activități dedicate Zilei NaÈ›ionale fără Tutun, atât în municipiu, cât È™i în judeÈ›ul Brăila, în mediul È™colar È™i în comunitatea locală. Sunt realizate dezbateri pe tema fumatului È™i a consecinÈ›elor asociate în È™colile gimnaziale ”Mihail Sadoveanu”, ”Ion Creangă”, Colegiul NaÈ›ional ”Gh. M. Murgoci”, Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Liceul Teoretic ”N. Iorga” , o activitate de sensibilizare a opiniei publice din comunitate, împreună cu voluntarii centrului È™i ANMRF ”Louis Pasteur” – filiala Brăila.
În parteneriat cu DirecÈ›ia JudeÈ›eană pentru Sport È™i Tineret Brăila vor fi realizate trei activități dedicate acestui eveniment, în localitatea Însurăței a judeÈ›ului Brăila, în unitățile de învățământ - gimnazial È™i liceal È™i Casa de Cultură a oraÈ™ului.
***
Datele ultimului studiu privind prevalenÈ›a consumului de droguri în rândul liceenilor din judeÈ›ul Brăila au evidenÈ›iat că jumătate (51%) dintre elevi că au fumat cel puÅ£in o dată în viaţă, doi din cinci (41%) cel puÅ£in o dată în ultimele 12 luni, iar o treime (32%) au declarat că au fumat cel puÅ£in o dată È™i în ultimele 30 de zile.
PrevalenÅ£a fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
DeÈ™i consumul de tutun în rândul adolescenÈ›ilor din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieÅ£ii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% ÅŸi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieÅ£ilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenÅ£ii din România se situează peste valorile medii europene.
Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creÅŸtere la sexul feminin) ÅŸi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG BRĂILA
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu