Ziua Internațională a Iei va fi sărbătorită la Viena

De Redactia 22 Iunie 2015, 21:05 Atitudini

Miercuri, 24 iunie 2015, va fi sărbătorită la Viena Ziua Internațională a iei, eveniment organizat de Asociația 'Mihai Eminescu' din Viena cu sprijinul Institutului Cultural Român. Manifestarea va avea loc între 19.00 și 23.00 la Palmenhaus (Hofburg) și va cuprinde prezentarea colecției Zestrea a creatoarei de modă Liliana Turoiu, scenograf și lector univ. În cadrul Universității Naționale de Arte București.

Cântăreața austriacă Como va susține un program muzical, alături de artiștii români Andreea Chira, la nai, și Ruben Doran, la pian.

Ziua Internațională a iei va reuni membri ai comunității de români din Austria și va prezența publicului austriac și internațional din Viena istoria portului tradițional românesc vechi și transformarea sa de-a lungul timpului. Vor fi expuse costume din diferite zone ale țării. Istoria iei va fi prezentată de doamna Marilena Stoian, președinte de onoare al ANTREC România (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural).

Naista Andreea Chira (n.1991, București) provine dintr-o familie cu tradiție muzicală. La vârsta de 12 ani a început să studieze la Liceul de Muzică, Dinu Lipatti'din București, secția nai, clasa profesorului Cornel Pană. Colaborează cu Orchestrele de Tineret Doina Dunării, Doina București și Românașul și a susținut concerte în Coreea, Portugalia, Cehia, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg, Turcia, Austria. Și-a continuat studiile la Universitatea de Muzică și Artă Aplicată din Viena. A activat în cadrul agenției ArtCor din Viena. A înregistrat primul CD cu muzică de nai în anul 2013 cu sprijinul compozitorului Roland Baumgartner.

Ruben Doran (n.1989, Oravița) a început să studieze de la 5 ani pianul și armonia muzicală cu profesorul Ion Florea. De la 7 ani urmează cursurile Școlii de Muzică clasele I-VIII din Oravița, absolvind în anul 2004 la clasa Prof. Rodica Ogrin. După absolvire a fost ales dirijor al orchestrei Bisericii Baptiste Oravița. În 2007 și 2008 a dirijat Corul Liceului 'General Dragalina'Oravița și Corul 'Armonia'Oravița la festivaluri din Austria și Bulgăria. Din 2012 a fost admis la Conservatorul din Viena, secția Dirijat, clasa Prof. Josef Stolz. Aici are fericita ocazie să îl întâlnească pe marele dirijor de la Volksoper Viena, Alfred Eschwe, cel care îl formează ca viitor interpret și dirijor.

Parteneri/coorganizatori:

Asociația 'Mihai Eminescu'din Viena, Ambasada României la Viena, ANTREC România, Liliana Turoiu, Consiliul Județean Gorj, MAE — Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Realitatea Tv, Emisiunea Fresh Refresh, Biroul de promovare turistică Viena, Fundația Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim — Cavalerii de Malta.

ICR

 

Autor Redactia 22 Iunie 2015, 21:05 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii