„Voluntariatul, o soluție pentru violență”

De Redactia 22 Mai 2018, 14:25 Atitudini

voluntriatANMRF ,,Louis Pasteur” Dej - Filiala Brăila, reorganizată din octombrie 2016, cu o nouă conducere și cu o echipă de profesioniști cu experiență în derularea de proiete pentru tineri cu finanțare europană, a dezvoltat și implementat mai multe programe/acțiuni cuprinse în statut.

De la data menționată și până în prezent, în organizație activează 30 de voluntari români, și, din februarie 2018, se derulează Proiectul SEV ,,Voluntariatul, o soluție pentru violență“, eveniment care face obiectul acestei conferințe de presă.

În domeniul Serviciului European de Voluntariat,  acreditarea și experiența a început din anul 2009 și continuă acum prin proiectul lansat “Voluntariatul, o soluție la violență!” Programul Erasmus +. Valoarea proiectului este de 27.054 euro.

Din staff-ul proiectului fac parte: Lintas Nicolae – președinte, Oana Cătălina Moldoveanu- manager proiect, Mirela Sârbu - coordonator voluntari, ing. Marius Dincă - mentor integrare prin obiective de învățare, psih. Petrica Dincă - mentor dezvoltare personală și asistent manager, jurist Andreea Flester - trainer și Ramona Burlacu - voluntar, responsabil activități educativ-distractive.

În cadrul Proiectului SEV activează:
- Akîn Kaan Salyan și Rana Kaya, din Turcia, Organizația de Trimitere MOZAIK
- Alexandru Nicolaescu, Victoria Ciumac și, Ion Dudca, din Republica Moldova, Organizația de trimitere  ADVIT Europa fără frontiere.
De asemenea, participanți la activități sunt și voluntarii români:
Prodan Georgiana Narcisa, coordonator voluntary
Mirchievici Miruna-Florentina
Alexe Dorin-Constantin
Bratu Alexandra
Costache Mihaela
Butoi Andreea-Cristina
Goțea Paul-Liviu
Drăghia Bogdan-Cristian
Sârbu David-Octavian
Puia Otilia-Daniela
Alexe Ionela-Angelica
Avram Ana-Maria
Andrei Alexandru Cristian

Pentru implementarea obiectivelor propuse în Proiect, ANMRF ,,Louis Pasteur” Dej - Filiala Brăila are încheiate protocoale cu: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Penitenciarul de Minori și Tineri Tichilești, Biblioteca Județeană ,,Panait Istrati“, ziarul ,,Brăila“ și partenerite cu Școala Gimnazială ,,Al. I. Cuza“ Brăila, Școala Gimnazială ,,Sf. Andrei“ Brăila, Liceul Teoretic ,,Mihai Sebastian“ Brăila, Colegiu Tehnic ,,Costin D. Nenițescu“ Brăila, Liceul Teoretic ,,George Vâlsan“ – Făurei, Centrul Multifuncțional Lanurile.

Prin activitățile pe care le vom derula în acest proiect se asigură pregătirea tinerilor SEV pentru a face față acțiunilor de voluntariat, având ca principal obiectiv eliminarea discriminărilor, lupta împotriva violenței în școli și înlocuirea consumului de droguri cu o viață sănătoasă.

Proiectul are obiective și activități concrete. Acestea vizează:
1. Informarea și creșterea gradului de conștientizare a 6 voluntari SEV (Republica Moldova și Turcia) pe durata a 7 luni și a beneficiarilor proiectului (tineri între 11-30 ani) despre oportunitățile de dezvoltare personală și integrare în colectiv folosind VOLUNTARIATUL ca pe o “călătorie” de la violență la armonie. Activități propuse pentru îndeplinirea acestui obiectiv: activități de cunoaștere a comunității și integrare în comunitate; traininguri de dezvoltare personală, jurnalism, jocuri de cunoaștere; activități cu scop principal conștientizarea și sensibilizarea comunității cu privire la fenomenul violenței școlare, iar progresiv și secundar, eliminarea altei mari probleme, cea a consumului de droguri, ambele situații având același punct comun; activități de celebare a zilelor internaționale precum Ziua mondială a tutunului, Ziua Traficului ilicit de droguri, Ziua Europeană a Limbilor; activități cu elevii din unitățile de învățământ partenere; activități privind informarea tinerilor cu privire la unitățile unde se pot adresa în cazul actelor de violență; întâlniri individuale și de grup între mentori și voluntari și voluntari și echipa de proiect; întâlniri săptămânale și lunare de evaluare și supervizare și întâlniri extraordinare (manager proiect, președinte, mentori, voluntari, traineri, coordonatori de activități) în cazul situațiilor de urgență.

2: Asimilarea prin participare activă, în comportamentul a 200 de elevi și tineri din județul Brăila (municipiul Brăila și sat Lanurile-Brăila) a valorilor Uniunii Europene precum: multiculturalitate, voluntariat, educație nonformală, solidaritate și toleranță. Activitățile  propuse pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt: celebrarea în comun a evenimentelor importante din viața voluntarilor: ziua nașterii, ziua numelui, sărbători din țara de origine; organizarea de seri culturale “EVS EuroCulture“; organizarea evenimentelor stradale: cafeneaua publică, expoziție foto, marș; realizarea materiale informative de diseminare privind violența și formele ei; realizare afișe cu mesaj antiviolență; redactarea materialelor publicitare (ex. broșura în cele 4 limbi: română, engleză, turcă; promovarea Serviciului de Voluntariat și oportunitățile programului Erasmus+ în unitățile de învățământ partenere.

Proiectul "Voluntariatul, o soluție la violență" se bazează pe educație nonformală folosind metodele Teatru Forum, Cafeneaua Publică, Photo Voice, Biblioteca Vie. Acestea au ca scop deprinderea de competențe atât individuale cât și de grup. În urma experimentării Teatrului Forum, voluntarii vor ști să-și exprime problema într-un mod diferit, finalul putând fi schimbat în funcție de alegerile sau atitudinile celor implicați. În urma punerii în practică a Cafenelei Publice, voluntarii vor putea să asimileze și să folosească în practică această metodă ca pe o alternativă, unde pentru rezolvarea problemei pot fi folosite mai multe idei.

În urma experienței dobândite prin Photo Voice, voluntarii o vor putea folosi ca pe "un strigăt" prin care "fotografia face mai mult decât o sută de cuvinte." În urma descoperirii tipurilor de personalitate și comunicare, tinerii vor putea promova înțelegerea și solidaritatea între ei, cu scopul adoptării unui mod de lucru unde actele de bunătate și voluntariat vor fi promovate ca modele de urmat. În urma trainingului pe jurnalism tinerii vor fi învățați să scrie propriul articol, propriul interviu și alte articole prin care să-și promoveze proiectul, activitățile, Serviciul European de Voluntariat și programul Erasmus+, iar impactul va fi evidențiat prin feedbackului comunității.
    
Conform unui studiu la nivel național, realitatea cifrelor privind violența, este: în școală, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor. Este un fenomen ce nu poate fi negat, ce se manifestă acut în școli, iar noi nu avem cum să-i ferim sau să-i protejăm pe copii, dar putem să-i prevenim și să-i pregătim din timp.

Cauzele creșterii violenței în școală pot fi: influența din afara mediului școlar, influența mass-mediei, influența negativă venita din familii dezorganizate/ divorț părinți și consumul de substanțe ilegale.Violența, o problemă actuală globală, are impact asupra actului educațional desfășurat chiar și într-un cadru instituționalizat. Luând în considerare amploarea fenomenelor de manifestare și interrelațiile pe care le presupune, putem spune că violența este un fenomen complex cu determinări psihologice, sociale, culturale și chiar economice. Violența școlară este doar una dintre manifestările violenței cotidiene.

Dorim să implementăm acest proiect deoarece când vorbim despre violență școlară vorbim despre un fenomen larg ce trebuie evaluat cu ajutorul unor indicatori, iar pentru a preveni actele de violență împreună cu voluntarii SEV, trebuie să descoperim tipurile de violență. Ele pot fi subiective și subtile ce țin de atitudine și afectează climatul școlar, unde sunt incluse comportamentele ostile, umilirea, jignirea, absența la ore, disprețul, sfidarea, refuzul de a participa la activități - practic vorbim de atitudini antișcolare. O altă formă de violență extrem de răspândită în mediul școlar este violența verbală. Fenomenul violenței școlare se întinde pe o scară largă la al cărei final se află de foarte multe ori violența fizică. Violența indiferent de ce natură ar fi, se știe că perturbă grav mediul școlar.
3. Conform datelor din Raportul european privind drogurile 2017, prevalența consumului de droguri ilicite în rândul populației adulte din România a crescut progresiv în perioada 2004-2013, rămânând însă scăzută, comparativ cu alte țări europene. Canabisul este cel mai utilizat drog, cu un consum concentrat în rândul populației de tineri adulți (15-34 ani). În ceea ce privește rata de mortalitate indusă de consumul de droguri în rândul adulților (cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani) a fost în România, în anul 2015, de 1,6 decese la un milion de locuitori.

ANMRF Louis Pasteur Dej filiala Brăila și-a propus pentru implementare și alte proiecte cu impact benefic în viața tinerilor, dar acestea vor face obietul unei viitore conferințe de presă.

ANMRF Louis Pasteur Dej filiala Brăila este o asociație cu personalitate juridică proprie, înființată în baza OUG nr. 26/200 și înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor Brăila cu nr. 9/2000. Din anul 2006 are acreditare ca furnizor de servicii sociale (identificarea nevoilor sociale, consiliere socială, psihologică, informarea beneficiarilor cu privire la drepturile lor sociale, activități extracurriculare, activități pentru reinserare profesională. Activitățile acestui departament: facilitarea incluziunii socio-profesionale a tinerilor din categorii defavorizate cu risc de excludere socială: afectați de abuz sau neglijare familială, consum de alcool sau tutun, victime ale traficului de persoane, din mediul rural, din familii sau comunități sărace, din sistemul de protecție a copilului.
Tot din anul 2006 deruleaza proiecte finanțate la nivel local, național și european, toate conținând atât activități de voluntariat cât și activități de educare non formală a tinerilor participanți.

 

Autor Redactia 22 Mai 2018, 14:25 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii