Revista GUTENBERG, nr.40, lansare festivă la Arad, 21 septembrie 2019

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 24 Septembrie 2019, 14:04 Atitudini

revista GutenbergPentru câteva ore Aradul a fost luminat de un eveniment literar-artistic de excepție, lansarea revistei GUTENBERG nr.40. Într-o atmosferă deosebit de ospitalieră, creată de organizatoarea acestei manifestări, distinsa doamnă Floare Ranta Cândea, redactorul șef al revistei și sufletul acestei mărețe opere, ajunsă la numărul 40, și  la al 11-lea an de apariție neîntreruptă.

Rând pe rând au luat loc  pe terasa Casei Jelen, denumită pe bună dreptate „terasa boemei arădene”, reputați profesori universitari, scriitori, jurnaliști și colaboratori, prieteni din Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș, dar și din Austria.

Cuvântul de salut a fost adresat într-o dulce limbă românească, cu o măiestrie desăvârșită, de către doamna profesor universitar Floare Ranta Cândea. Totodată a făcut și o scurtă prezentare a revistei GUTENBERG nr.40, un scurt istoric a celor 11 ani, de la apariție și până în prezent, dar și istoricul și semnificația culturală a SALONULUI CULTURAL GUTENBERG, o gazdă deosebită pentru scriitorii debutanți și a celor consacrați, dar și pentru jurnaliști.

Într-o atmosferă înălțătoare, de emoționante simțăminte patriotice, culturale au luat cuvântul oaspeții, invitații și colaboratorii revistei GUTENBERG. O prezentare elevată a revistei GUTENBERG nr.40 a fost făcută de către domnul profesor universitar dr. și scriitor  Anton Ilica. A pătruns adânc în conținutul revistei, arătând aspecte inedite din creațiile autorilor de articole literare și reportaje, cu un deosebit simț al criticului literar.
A prezentat o scurtă evoluție  a acestei reviste, în cei 11 ani de prezență în cultura românească, care s-a maturizat și „a devenit fără niciun dubiu o personalitate națională și internațională remarcabilă, care se impune tot mai pregnant în spațiul literar și jurnalistic”.

Cu surprize deosebite a venit în cuvântul său omul neobosit, bunul patriot și bunul camarad, domnul Ioan Godja, președintele Cercului cultural româno-austriac „UNIREA” Viena și managerul postului RadioTV UNIREA Viena. În primul rând a adresat cuvinte de înaltă apreciere la adresa revistei GUTENBERG, a colectivului de redacție, în frunte cu redactorul șef doamna Floare Ranta Cândea, întemeietorilor revistei și colaboratorilor acesteia. A urmat o prezentare a revistei UNIREA nr.11, recent scoasă de sub tipar, care are un bogat conținut literar, cultural-patriotic, cu aspecte ale activităților organizate și desfățurate la Viena, de către românii de pretutindeni. Domnia sa a subliniat rolul revistei UNIREA și a postului RadioTV UNIREA în răspândirea în Austria și în lume a culturii românești și că este deschis la o colaborare mai strânsă cu scriitorii și jurnaliștii din Arad și din toată țara.
În încheiere a mulțumit noilor colaboratori și redactori ai RadioTV UNIREA și totodată proaspeților jurnaliști, Nadia Urian și Constantin Avădanei, care, cu un deosebit spirit patriotic, sprijină neobosiți „Asociația culturală româno-austriacă UNIREA” din Viena.

De pe meleaguri năsăudene a adus salutul românilor către Salonul Cultural GUTENBERG, distinsa doamnă profesor și scriitoare Nadia Urian. În cuvântul de salut arăta că: „ Sunt onorată să particip la această sărbătoare a cuvintelor, a revistelor. Mi-am dedicat sufletul și creația pentru a salva ce se mai poate salva din moștenirea culturală a satului românesc, supus tot mai apăsat tăvălugului modernizării”.
După cuvintele de apreciere la adresa revistei GUTENBERG nr.40 doamna Nadia Urian a făcut o scurtă prezentare a creației literare proprii și a activității de dascăl de peste 30 de ani, la școala din Cristeștii-Ciceului. Cu mare satisfacție și emoție a prezentat realizarea muzeului de etnografie și folclor din satul ei, găzduit de căminul cultural și la care a lucrat cu deosebită pasiune și sacrificiu timp de 20 de ani. Astăzi el funcționează și doamna Nadia Urian a făcut invitația către toți românii de pretutindeni să-i treacă pragul, să descopere universul satului românesc tradițional.
De asemenea a arătat efortul personal deosebit depus în acest an, declarat „An al omagierii satului românesc tradițional”, pentru a descoperi, a scrie și a răspândi în lumea largă secvențe ale evoluției satului românesc, fugutenberg lansarendamentul continuității trăirii neamului românesc pe aceste meleaguri.

Din Alba Iulia, capitala Marii Uniri de la 1 Dcembrie 1918, a transmis salutul românilor din această parte a țării, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei și un îndemn la întărirea unității românilor de pretutindeni. A mulțumit organizatorilor pentru invitația adresată și a avut cuvinte de aleasă prețuire față de revista GUTENBERG, a colectivului de redacție și a adresat urarea de „LA MULȚI ANI!” revistei și Salonului Cultural GUTENBERG. Domnia sa a scos evidență acțiunile organizate și desfășurate în țară și străinătate pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, la Viena, în Ungaria și Bulgaria și a subliniat importanța antrenării tinerii generații în acțiuni de cunoaștere și răspândire a valorilor civilizației românești, de creare a convingerilor pentru iubirea de neam și țară.

Domnul Prof. Emil Șimăndan, ziarist și scriitor din Arad a arătat în cuvântul său: „Am o bucurie de nedescris să văd cum un proiect de editură și de revistă inițiat de mine și de regretatul poet Ioan Alexandru, au devenit certitudini în spațiul literar și jurnalistic arădean. 11 ani de funcționare neîntreruptă, 40 de numere apărute, iată un bilanț cu care puține publicații - dintre cele multe apărute după revoluția din ’89 - se pot mândri”.

O prezență distinctă la eveniment a fost doamna profesor Veronica Balaj, realizator RTV Timișoara, care în intervenția sa a arătat: „Revista GUTENBERG este o construcție perenă, care dăinuie și va dăinui. Revista UNIREA deschide o fereastră românească spre inimile celor plecați din țară. Sunt nume predestinate să lumineze calea limbii și culturii române, spre admirația cititorilor”.

Domnul Ioan Godja i-a oferit apoi prilejul doamnei Adriana Weimer, redactor șef al revistei UNIREA Viena să facă o prezentare amplă a revistei UNIREA nr.11. Dânsa este de fapt creierul și motorul trăirii acestei reviste în lumea culturii românești. Domnia sa a subliniat în încheiere: „Cel mai important lucru este să ținem aprinsă făclia culturii românești, în țară și în străinătate. Doar astfel ne putem face cunoscute valorile de neam, creațiile ancestrale și moderne și ne putem păstra identitatea, într-o lume a pierderii acesteia”.

Rând pe rând a continuat seria intervențiilor următorii participanți la eveniment: prof. Lucia Bibarț, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, Col.(r) Valeriu Ilica, scriitor, Arad, Col.(r) Puiu-Emilian Valea, istoric Arad, și mulți alții.

 A urmat un moment special creat de invitații Ioan Godja, Nadia Urian, Constantin Avădanei. Înmânarea diplomelor de merit, a medaliei, a simbolurilor (obiecte personalizate-pixuri, farfurii) revistei GUTENBERG nr.41, cărți și multe flori.
Domnul Ioan Godja a înmânat doamnei Floare Ranta Cândea, Diploma de merit din partea RadioTV Viena. Însoțită de cuvinte de apreciere emoționante, diploma a fost înmânată de către domnul Ioan Godja, doamnei profesoare Nadia Urian, care a mulțumit cu lacrimi în ochi pentru onoarea acordată.
Aceeași diplomă a fost înmânată domnului Anton Ilica și doamnei Carina Baba.

În semn de apreciere și prețuire pentru întreaga activitate scriitoricească, didactică, publicistică, și promotoare a spiritului patriotic și de întărire a unității românilor de pretutindeni, domnul Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”,  i-a înmânat doamnei Floare Ranta Cândea, Medalia aniversară dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, emisă de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Profund marcată de emoții a luat cuvântul în încheiere, doamna Floare Ranta Cândea: „Aș vrea la suflet să vă strâng, să râd de fericit, să plâng! Nu sunt doar versurile nemuritoare ale lui Coșbuc, ci sentimentele pe care le nutresc față de voi, toți prietenii și colaboratorii mei. Mulțumesc directorului Dan Luca și colectivului de la Tipografia Gutenberg Arad, mulțumesc tuturor celor care au venit azi și aici, din Arad, din Timișoara, din Alba Iulia, din Bistrița sau din Viena. Sunteți tot ce-și poate dori un popor și o nație: fii devotați, nădejdea de azi și de viitor”.

Toți am plecat de la acest mare eveniment al Aradului și a lumii întregi, mai români ca niciodată! Cu dorința de a reveni mereu la Arad, de a colabora și a trăi în acest club boem, „Salonul Cultural GUTENBERG”.

A relatat,
Redactor  Constantin AVĂDANEI
               RadioTV UNIREA VIENA

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 24 Septembrie 2019, 14:04 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii