Protectoratul - o forma camuflata si perfida de anexare a Transilvaniei

De Redactia 06 Octombrie 2013, 21:06 Atitudini
Episcopul Laszlo Tökes continua sa zgândare coarda sensibila a românilor, în special din Transilvania, prin actiunile si declaratiile sale nationaliste, revizoniste si revansarde. Prea sfintia sa, nu scapa nici o ocazie, nici o manifestare, nici o întrunire sau reuniune care are loc în Covasna sau Harghita, pentru a nu lansa noi atacuri iredentiste, idei si lozinci despre situatia maghiarilor din România.

De fapt si în fond niste aberatii care nu ar trebui luate în seama, atâta timp cât ele contravin normelor europene si sunt respinse chiar de Comisia Europeana, asa cum s-a întâmplat recent cu demersul Consiliului National Secuiesc.

Dar, episcopul si europarlamentarul care reprezinta România la Bruxelles nu se lasa, mai ales acum când bat la usa alegerile europarlamentare, iar în Ungaria vor avea loc alegeri generale. Asa ca, prioritare si pentru Laszlo Tokes sunt sloganurile electorale, cu cât mai nationaliste, cu atât mai bine si cu mai mare priza la electoratul mai mult sau mai putin extremist care l-a si trimis de fapt în Parlamentul European.

Dar, dincolo de aceste considerente, revendicarile domnului Tokes sunt extrem de periculoase si de nocive, pot aprinde oricând scânteia unei confruntari, a unor altercatii între români si maghiari si pot deteriora grav relatiile României cu Ungaria.

În acest context, cerinta instituirii unui protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei nu vine decât sa confirme faptul ca lideri politici maghiari inventeaza tot timpul noi revendicari, care, în fond, fac parte dintr-o strategie si o politica bine puse la punct de anexare a Transilvaniei, cea a pasilor marunti dar consecventi.

Protectoratul pe care îl invoca europarlamentarul român de etnie maghiara nu este decât o forma camuflata de a pune mâna pe Transilvania si de o controla, asa cum s-a mai întâmplat, din pacate, de-a lungul istoriei si mai ales în epoca moderna.

De obicei, protectoratele au fost stabilite la masa negocierilor de catre marile puteri ale vremii. Ele au impus ca statele mai slabe sa încredinteze o parte din autonomia lor, mai ales în ce priveste relatiile internationale, statelor mai puternice, adica lor, pierzându-si astfel suveranitatea.

Cel mai bun exemplu îl putem lua chiar din istoria Ungariei, care a fost mereu un stat slab, neputincios, care nu a putut exista de sine statator, pentru ca fie a fost transformat în pasalâc turcesc, fie a fost acaparat de un alt imperiu, cel habsburgic, care a facut jocurile în Transilvania în perioada dualismului austro-ungar, în schimbul unor privilegii pentru nobilimea si grofii maghiari pe spatele si sudoarea românilor.

Acum, se încearca din nou o afacere de tipul dualismului, în care Ungaria cauta aliati, parteneri, protectori pe la Bruxelles, unde se face mare taraboi pe seama drepturilor si libertatilor de care ar fi chipurile lipsiti ungurii care traiesc în Transilvania. De fapt, Laszlo Tokes, chiar prin toate actiunile si declaratiile sale, probeaza ca adevarul, realitatea stau cu totul altfel, din moment ce poate striga în gura mare ca Transilvania trebuie alipita Ungariei sub forma unui protectorat si nici o autoritate nu-l trage nici pe roata si nici macar la raspundere desi îsi bate joc de România si de steagul national.

Ideea cu protectoratul nu are din start nicio sansa de izbânda, fie pentru faptul ca România este mai mare si mai puternica decât Ungaria, care nu are nici macar potentialul uman si material pe care îl are Transilvania si românii de aici. Daca, sa presupunem, Transilvania ar fi atasata statului maghiar, atunci românii ar deveni majoritari în Ungaria. Iar democratia, care presupune alegeri libere si drepturi electorale pentru toti cetatenii, ar impune un guvern si un premier român la Budapesta. Daca asta vrea si viseaza domnul Tokes, atunci nu ne ramâne decât sa-l lasam în plata Domnului, caci nu are nicio sansa sa-si vada protectoratul împlinit, decât în sens invers!

Dar aceasta nu justifica lipsa de reactie a autoritatilor de la Bucuresti, a presedintelui Traian Basescu, care este seful statului si mare admirator al frumusetilor din Harghita si Covasna, unde vine mereu sa se relaxeze, caci vine în tara lui, dar, din pacate, nu are vâna româneasca necesara sa le spuna raspicat si ferm extremistilor maghiari sa nu mai ponegreasca tara si pamântul care le asigura un trai decent, în deplina liniste, siguranta si libertate, cum nu au nici chiar în Ungaria, unde reactii de genul celor lui Laszlo Tokes au fost încurajate de guvernul, ministrii si ambasadorii lui Victor Orban.

Ba mai mult, premierul maghiar vine la Tusnad, la seminariile si colocviile antiromânesti de acolo, ca la el acasa, fara ca cineva sa-i conturbe prezenta caci cu doua rosii, adica paradici, nu pot fi stopate si nici combatute actiunile revizioniste de tipul Laszlo Tokes!

Pe când si o întâlnire gen Tusnad a românilor din Ungaria, la Balaton de exemplu, în care sa cerem si noi drepturi si libertati pentru românii de acolo, inclusiv averea Gojdu? Invitat de onoare ar putea fi chiar parintele Laszlo Tokes. Sa vedem ce drepturi va cere atunci în numele europenismului pentru românii din Ungaria! Ca doar reprezinta România în Parlamentul European! (Dacoromania)

Gheorghe CIUL

 

Autor Redactia 06 Octombrie 2013, 21:06 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate