Portretul

De Daniel Bernard 22 Decembrie 2010, 21:57 Atitudini
Atelierul tanarului pictor inspira pe oricine i-ar fi trecut pragul, catre caracterizarea proprietarului, de a fi un artist talentat. Dezordinea ordonata, specifica fiecarui artist de geniu, domnea in incapere, in care lumina intra cu blandete pe ferestrele largi, precum si prin cele, prin tavanul incaperii.
Un tanar, a carui barba, ii ascundea varsta, lucra cu minutiozitate la crearea unui tablou, pe jumatate terminat, iar cand ridica privirea peste sevalet, dadea impresia ca priveste catre tema pe care si-o alesese s-o imortalizeze pe panza. Iar mirarea ce l-ar fi cuprins pe un eventual vizitator, ar fi constat ca  subiectul tabloului nu avea nici o legatura cu imaginea catre care pictorul isi ridica privirea . Atunci ar fi realizat ca de fapt, artistul ori isi cerceta imaginatia ori din amintiri isi crea tabloul.
Doamna Neti, proprietara imobilului, o doamna grasa atotstiitoare de tot ce se intampla prin oras, ba chiar si pe la palat, dadu buzna in atelier:
-Domnu` Nardi! Aveti un vizitator de vaza !
Acesta, fara a-si intrerupe lucru facu un semn sa invite vizitatorul sa intre.
Vizitatorul, in fapt o femeie, ce dupa tinuta ghiceai usor ca locuieste la palat.
-Doamna ducesa Alice Adelaide von Tudor ! anunta cu pompa doamna Neti, precum auzise
ea ca se anuntau audientele la palat.
Pictorul nu intrerupse lucru, salutand cu o miscare aproape imperceptibila a capului, pe tanara ducesa.
Aceasta facu semn proprietaresei sa-i lase singuri, nu inainte de a-i inmana doi galbeni.
Dupa ce doamna Neti iesi, ducesa se indrepta spre pictor, cercetand incaperea. Desi stia ca se afla in interiorul unui atelier de pictura, anumite lucruri observate aici o intrigau. Pe o masa se aflau , niste planse, a caror desene nu pareau a semana cu nimic din ce stia ea, alaturi de care erau schitate siluete de oameni. Dar si mai mare ii fu mirarea cand pe rafturile ce pareau candva o fosta biblioteca, se aflau obiecte ciudate, create din sipci si panza, care nu semana cu nimic cunoscut de ea.
Cand intoarse privirea catre pictor, tresari, fiind surprinsa de faptul ca acesta o privea cu insistenta. Rosi, de gestul ei de investigare a incaperii si se adresa pistorului :
-Ma scuzati, maestre! Nu am vrut sa fiu nepoliticoasa cercetandu-va atelierul !
-Ce ganduri v-au indreptat pasii catre umila mea locuinta ? intreba el fara a lua in seama scuzele ei.
-Am auzit ca sunteti un mare pictor. Si as dori un portret sa-mi faceti.
-Si pentru asta v-ati deplasat pana aici ? Un semn era suficient sa-l faceti si slugile dumneavoastra pe data m-ar fi chemat, la palat.
-E adevarat ! As fi putut face aceasta , dar v-am vazut lucrarile si am remarcat ca cele realizate la palat nu sunt la fel de pline de viata ori culoare, ca cele facute in atelier. Sa fie oare lumina de vina sau doar placerea de a picta unde va simtiti mai bine?
Pictorul tresari la observatia tinerei ducese, uimit fiind ca cineva de la curte, putea observa astfel de diferente. Era foarte adevarat ca ceea ce lucra la doleantele celor bogati, simtea ca nu avea acelasi dispozitie ca atunci cand picta un personaj sau peisaj banal cand vroia el.
-Alteta Voastra, daca doriti cu adevarat un portret reusit, atunci va trebui sa va supuneti conditiilor mele. Primiti? adauga artistul, sperand ca aceasta va alunga toanele unei tinere bogatase.
-Si ce inseamna aceasta?
-Sa veniti zilnic in atelierul meu, caci intr-adevar aici ma simt cel mai bine, chiar daca uneori nu am chef de lucru. Voi lucra intai pe schite, pana ma voi decide la ce anume sa ma opresc pentru culoare.
-Perfect! Cand incepem lucrul? Acum?
-Azi e luni. Sa incercam de maine, caci azi sunt ocupat.
-Pe maine atunci!
-Alteta! si pictorul facu o plecaciune.

 

Autor Daniel Bernard 22 Decembrie 2010, 21:57 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate