O manusa pentru castana fierbinte a retrocedarilor

De Moise Guran 20 Aprilie 2012, 16:50 Atitudini
Decizia guvernului de a lasa cu ochii în soare câteva mii de oameni care asteptau restituirea proprietatilor confiscate de comunisti va produce efecte perverse pe care prea putini le intuiesc astazi. Executivul a hotarât sa plafoneze la 15% si sa esaloneze pâna la Sfântu’ Asteapta acordarea acestor despagubiri.

În mod normal Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu ar avea de ce sa stea în sedinta mai mult de un minut înainte de a condamna statul român la plata unor despagubiri de câteva miliarde de euro dupa aceasta decizie. Ea este de un cinism fara margini si efectul previzibil este ca într-o perioada mai mare sau mai mica de timp guvernul de la Bucuresti sa nu mai poata plati pensiile si salariile functionarilor sai pentru a putea pune în executare o astfel de condamnare. Sa nu credeti ca în guvernul României nu sunt experti care sa nu fi anticipat asta! Si totusi cum se poate explica o astfel de decizie, atât de cinica si de socanta?

Pai ce alternative ar fi avut guvernul? Niciuna spune purtatorul sau de cuvânt care îsi imagineaza ca aceasta decizie evita o sentinta la CEDO? Haida de! Dar atunci de ce mai exista Fondul Proprietatea? Este adevarat, la Fondul respectiv nu mai este suficient capitalul si el trebuie majorat. Cu ce bani o sa va întrebati ridicând din umeri o data cu Dan Suciu, ca guvernul are alte prioritati… Este adevarat, miza nici nu o reprezinta banii, decât eventual pe hârtie.

Miza, în cazul Fondului Proprietatea este controlul asupra unor importante companii nationale, control pe care statul deja l-a pierdut sau îl poate pierde în cazul în care mai transfera actiuni catre cei ce trebuie despagubiti. Este adevarat ca prin transfer, actiunile respective înacrca scriptic deficitul statului, dar situatia este critica si daca nu da actiuni acum guvernul va trebui sa dea mai târziu din banii reali din care plateste pensiile si salariile. Credeti ca guvernul României nu stie asta? Bineînteles ca stie si, ca fost jurnalist, ar fi trebuit sa stie si purtatorul sau de cuvânt. Poate guvernul nu are curaj sa faca acest pas si asteapta un imbold de undeva, eventual de la opinia publica. Ungureanu are nevoie de o manusa pentru castene fierbinti.

 

Autor Moise Guran 20 Aprilie 2012, 16:50 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate