Memorialul de la Sighetu Marmatiei marchează 20 de ani de existenţă

De AGERPRES 14 Iulie 2013, 14:21 Atitudini
Foşti deţinuţi politici şi dizidenţi din Europa de Est au marcat, duminică, la Sighetu Marmaţiei (România), 20 de ani de la inaugurarea primului memorial dedicat victimelor comunismului, pe locul unei foste închisori.

Unic în felul său în Europa, memorialul-muzeu de la Sighet evocă iadul trăit de sute de mii de oameni în timpul deceniilor de comunism (în perioada dintre Al Doilea Război Mondial şi 1989), în ţări precum România, Polonia, Cehia sau Ungaria.

Memorialul a fost fondat pe locul fostei închisori politice de la Sighet, la graniţa cu Ucraina, de către poeta română Ana Blandiana, ale cărei poezii au fost interzise de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, şi de către soţul ei, scriitorul Romulus Rusan, cu sprijinul Consiliului Europei.

"Închisoarea de la Sighet a fost un coşmar pentru democraţie în România", a declarat Rusan pentru AFP, amintind de cei aproximativ 200 de demnitari, politicieni, preoţi şi intelectuali care au fost deţinuţi în secret în această închisoare şi dintre care 54 şi-au găsit sfârşitul aici.

Muzeul de la Sighet, unde există şi un centru de studii şi care găzduieşte de asemenea o şcoală de vară pentru tineri, aminteşte de detenţiile arbitrare în condiţii inumane, de hărţuirea morală, de deportări şi de supravegherea de zi cu zi la care au fost supuşi cei care au cerut mai multă democraţie în Europa de Est şi cei consideraţi "periculoşi" din cauza funcţiei sau originii lor.

În România doar, peste 600.000 de persoane au fost condamnate şi închise din motive politice de către regimul comunist între 1945 şi 1989, potrivit centrului de cercetare asociat Memorialului.

 

Autor AGERPRES 14 Iulie 2013, 14:21 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii