In memoriam Georgeta Crainic, la Ianca

De Redactia 08 Decembrie 2015, 21:39 Atitudini

picturi CrainicPe tot parcursul lunii decembrie Muzeul Ianca in parteneriat cu Primaria orasului Ianca, Casa de Cultura “Ion Theodorescu - Sion” organizeaza o serie de manifestari culturale  “In memoriam Georgeta Crainic -  89 de ani de la nasterea acesteia si 10 ani de la trecerea in nefiinta (20 decembrie 1926-29 decembrie 2005)”.                        

Dintre  activitatile importante amintim desfasurarea unui concurs de pictura pentru elevii claselor gimnaziale de la cele doua licee din localitate, ce isi va avea finalitatea in expozitia care se va realiza in foaierul Casei de Cultura, in data de 18 decembrie 2015.
Pe data de 20 decembrie la Muzeu se va desfasura activitatea “Ziua portilor deschise la sala de arte Georgeta Crainic”. In cadrul acestei activitati Muzeul Ianca impreuna cu partenerii sai vor organiza o masa rotunda cu  tema “Cine a fost Georgeta Crainic?”, la care vor participa elevii liceelor din localitate, dar si locuitorii dornici sa afle cat mai multe informatii despre aceasta artista, poeta si prozatoare, care a facut cinste orasului nostru peste hotarele tarii. Activitatea se va incheia cu vernisajul expozitiei “Frumusetile patriei in opera Georgetei Cranic”.

In ziua cand se vor implini 10 ani de la trecerea acesteia in nefiinta, 29 decembrie, Parohia 1 Ianca, prin preotul paroh Ion Cristi Cosmin, va sustine un scurt serviciu religios de omagiere a celei care a fost Georgeta Crainic.
                            
Muzeul Ianca se mândreste cu o donatie din partea artistei de 25 de tablouri, precum si cu vizitele familiei Crainic la Ianca, sotul artistei vizitand de trei ori Muzeul Ianca, iar fiul Georgetei Crainic a fost in aceasta vara la Ianca impreuna cu sotia.
*
Date biografice Georgeta Crainic
Georgeta Crainic, (Ciurea), s-a născut pe 20 decembrie 1926 în orasul Ianca, jud. Brăila. A promovat bacalaureatul la Bucureşti (1945), iar în 1949 a obţinut licenţa in economie.
Se căsătoreşte cu Valeriu Crainic (1950).
      
Emigrează în Canada (1971), stabilindu-se la Montreal. Aici studiază artele plastice. Are multe expoziţii personale, prima fiind organizată in 1981 la Ville d'Anjou, iar următoarele, din '85, '87, '88 şi '92 la Montreal. A colaborat la „Ora românească de Radio” din Montreal. A publicat în presa exilului (America, Troiţa, Cuvântul Românesc, Calea de lumină).
      
A fost membră a Centrului de expozitii "Constantin Brancuşi" din Montreal şi vicepreşedintă a „Congresului Limbii Române” pentru Canada.
În 1986 primeşte Premiul pentru pictură cu ocazia unei expoziţii de grup la Centrul "Brancuşi" din Montreal, în 1991 obţine Premiul II la concursul literar organizat de Societatea de Studii şi Conferinţe din Montreal, iar în 1994 primeşte Distincţia specială "Ionel Jianu" pentru creativitate în artă.
A publicat cărţi de poezii.
S-a stins din viaţă pe 29 decembrie, 2005, la Montreal.   

 

Autor Redactia 08 Decembrie 2015, 21:39 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii