În anul Centenar, Grupul de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018” a fost prezent la festivitățile de pe Câmpul Pâinii

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 14 Octombrie 2018, 19:40 Atitudini

centenar campul painii

În ziua de 13 octombrie 2018, pe locul denumit Câmpul Pâinii, în raza localității Șibot județul Alba, a avut loc un mare eveniment.

Reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile din județele Alba și Hunedoara și-au dat întâlnire pe acest loc, pentru a omagia împlinirea a 539 de ani de la Bătălia de pe „Câmpul Pâinii”, considerată ca fiind cea mai importantă victorie a unei armate creștine, purtată împotriva otomanilor în zona Transilvaniei.

La manifestare a participat și o delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

O prezență distinctă la eveniment a fost marcată de cavalerii din „Ordinul Scutierilor de Mühlbach – Sebeș”, care au dat culoare medievală evenimentului.
Manifestarea a fost organizată de: Primăriile Șibot, Geoagiu, Cugir și Romos, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Orăștie, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „gl Nicolae Macici”, Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia – 2018”, Societății „Astra” Filiala Orăștie, Asociației „Pro Cugir”, Societății Culturale „Vinereana” și ai Asociației „Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir.
Coordonatorul acțiunilor a fost dr. Mihai Căstăian – cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, acesta fiind și director al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor care s –au jerfit în acea zi, pe câmpul de luptă, apoi participanții au depus coroane de flori.

Rând pe rând, autoritățile și invitații au susținut alocuțiuni în care au evocat importanța istorică a victoriei de pe „Câmpul Pâinii” și a personalității eroului de atunci, comitele de Timișoara și comandantul armatei Ungariei în timpul lui Matei Corvin, Pavel Chinezul (sau Cneazul – cum mai este el cunoscut în epocă). Astfel, au vorbit în fața asistenței: Vasile Marcel Filimon – primarul comunei Șibot, dr. Mihai Căstăian, prof. Nicolae Florea (acesta rostind o alocuțiune mai complexă despre contextul politic, desfășurarea bătăliei din 1479 și o caracterizare a personajelor istorice implicate).

Un cuvânt de salut, în anul Centenar, a fost transmis din partea Grupului de Inițiativă de către col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

Dr. Mihai Căstăian, președintele comitetului de organizare, a sintetizat semnificația acestui mare eveniment: „Bătălia de pe Câmpul Pâinii reprezintă un moment istoric semnificativ, o victorie creștină asupra unei numeroase oștiri otomane, din care au pierit 30.000 de turci. Intervenția salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat raportul de forțe de pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări în epocă.

Această bătălie a fost la fel de importantă ca cea de la Podul Înalt, purtată în anul 1475 de către Ștefan cel Mare, sau a celei de la Călugăreni, purtată în anul 1595, de către Mihai Viteazul. Consecința victoriei de pe Câmpul Pâinii, a fost stoparea timp de 50 de ani, a incursiunilor de jefuire a Imperiului Otoman în zona Transilvaniei”.

centenar campul painii

La lăsarea serii, organizatorii au aprins un „foc al biruinței”, un simbol al luptei poporului român pentru unitate și neatârnare.

Pe locul bătăliei din anul 1479, situat la granița confluenței județelor Alba și Hunedoara, inițiatorii manifestărilor prin vocea directorului Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, dr. Mihai Căstăian, doresc ca în viitorul apropiat să se ridice un monument național și a unui centru de informare turistică, în sălile căruia să fie evocate secvențe din timpul bătăliei.

Avadanei la campul painii

A consemnat,
Col.(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN
Președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”

 

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 14 Octombrie 2018, 19:40 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii