Festivalul Eminesciana, Straseni - Republica Moldova

De Alexandrina Iordache 02 Iulie 2013, 11:32 Atitudini
Duminică, 30 iunie 2013, în orasul Străseni, raionul Straseni, din Republica Moldova s-a desfăsurat Festivalul de muzica si poezie „Eminesciana”, organizat anual in poiana "Eminescu", la cativa kilometri de Straseni, in padurea Scoreni, festival ajuns la a XXVII-a editie.

O ploaie neprevazuta i-a surprins pe organizatori si participanti. Acest lucru insa n-a impiedicat cu nimic desfasurarea in conditii excelente a festivalului la Casa Raionala de Cultura Straseni.

Festivalul, manifestare dedicata operei si vietii poetului nepereche Mihai Eminescu, a devenit o traditie pentru orasul Straseni, el fiind organizat de Sectia Cultura, turism, tineret si sport a Consiliului raional, primariile raionului, Federatia SINDASP, Casa Raionala de Cultura si Biblioteca publica raionala "M. Sadoveanu" Straseni.

In holul Casei de Cultura a fost organizata o expozitie a mesterilor populari din raionul Straseni cu produse specifice zonei, expozitii de carte dar si de produse alimentare. Muzica, dansul si veselia au fost la ele acasa aici inainte de inceperea festivalului, participantii prinzandu-se in hore.

"Eminesciana an de an ne-aduna
De cand si poezie codru-ntreg rasuna
Doineste si frunzisul pe verdele lui ram
E ramul Eminescu - romanescul neam"

Asa s-a deschis festivalul de Corul reunit dirijat de Grigore Pascaru care a interpretat "Eminesciana" versuri si muzica Svetlana Croitor si "Pe langa plopii fara sot". Rand pe rand formatii corale din localitatile raionului au interpretat piese pe versurile lui Mihai Eminescu si melodii populare, printre ele numarandu-se si corul "Doina Codrului" care anul acesta sarbatoreste 106 ani de existenta.

N-au lipsit nici formatiile de dans, ansamblurile folclorice, interpreti solo de muzica populara si instrumentala, recitatori care au incantat spectatorii cu programele sustinute, marea majoritate pe versurile lui Mihai Eminescu.

A fost un spectacol de lumina si culoare de inalta clasa. Cu bucurie in suflet, imbracati in costume nationale, cu tricolorul fluturand in sala dar si purtat in piept si in inima, artistii care au evoluat, inclusiv copiii, au tinut sa-i aduca omagiul lor poetului Mihai Eminescu in dulcele grai moldovenesc si au facut-o excelent.

La festival au fost prezenti: Petre Volosciuc - presedintele raionului Straseni, Valentina Casian - primarul orasului, academician Valeriu Matei - directorul Institutului Cultural Roman "Mihai Eminescu" si scriitorul Nichita Danilov, Nadejda Padure - directorul Bibliotecii "M. Sadoveanu", Vera Schirliu - sefa Sectiei cultura, turism, tineret si sport, Vlad Cintar - presedintele Federatiei SINDASP.

Printre cei prezenti s-a numarat si o delegatie din orasul Braila formata din Abramovici Elpida si Girip Ana - membre ale Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina" Braila, Iordache Alexandrina - membra a Asociatiei "Cultul Eroilor" Braila si Vintila Mihai din partea ziarului brailean on-line "Infoest.ro".

In cadrul manifestarii au fost anuntati castigatorii concursului de poezie "Eminescu", premiati de directorul Institutului Cultural Roman, Valeriu Matei, cu seturi de carti si au fost acordate de Vlad Cintar, presedintele Federatiei SINDASP, diplome primarilor localitatilor participante.

Biblioteca "M. Sadoveanu" din Straseni a primit donatii de carti din partea academicianului Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural dar si din partea micii delegatii din Braila. In timpul festivalului a fost tinut un moment de reculegere in memoria scriitorului Dumitru Matcovschi plecat dintre noi pe 26 iunie a.c. si condus pe ultimul drum sambata, 29 iunie a.c.
 
Si cum as putea incheia aceste randuri decat cu cuvintele profesoarei Zinaida Condrea, cuprinse in brosura festivalului:

"Urcam spre nemurire prin versul celui mai iubit dintre romani. Urcam spre steaua care a rasarit pe cerul unei Eternitati Romanesti. Devenim Univers printr-un nume - Eminescu.

Flori de tei de-asupra noastra
O sa cada randuri, randuri
atata timp cat vom sti a fi frati intru Eminescu. Toate aceste ganduri si-au gasit loc in emotiile Eminescienei", festival national de muzica si poezie".


 

Autor Alexandrina Iordache 02 Iulie 2013, 11:32 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate