Familia romaneasca - institutie fundamentala de formare si dezvoltare a constiintei de sine a romanilor (I)

De col (r) Vasile Miron 01 Iulie 2013, 13:16 Atitudini
Familia romaneasca este una din cele mai vechi familii cunoscute ale Europei pe care noi, romanii, o concepem ca nucleu elementar al societatii, intemeiata pe casatoria dintre parteneri de sexe diferite, ca celula de baza a societatii ce uneste pe soti si pe descendentii acestora.

Familia este locul unde se impletesc armonios relatiile biologice cu cele economice si cu relatiile spirituale vizand cresterea si educarea copiilor, ca important element al sistemului de valori al poporului roman.

Aceste functii specifice intemeiate pe valorile stramosesti si pe valorile crestine ortodoxe imprima familiei romanesti caracterul de sacralitate.

Familia romaneasca a aparut si evoluat odata cu societatea si nu se concepe existenta societatii in afara familiei, dar nu evolutia societatii a determinat evolutia familiei, ci invers, evolutia familiei de la familia pe grupe, trecand prin familia pereche si apoi la familia monogama, deci prin cele trei tipuri de familie extraordinare, a fost determinata nevoia societatii de a avea descendenti sanatosi si vigurosi, eliminand casatoriile si relatiile conjugale dintre rude apropiate, relatii considerate incompatibile. Prin introducerea si aplicarea acestor norme in familie, societatea a putut progresa.

Noi, romanii, prin stramosii nostri directi, de care nu ne-am despartiti niciodata, suntem cel mai vechi popor ce fiinteaza in Europa, popor superior in conceptii, puternic ca vointa si actiune, nobil in moravuri incat i s-a atribuit de catre vecini calitati asemanatoare zeilor.

Luminandu-ne cultural-filozofic si moral prin filozofiile orientale ale vremii, care militau pentru crearea echilibrului simtului armoniei sociale prin perfectionarea continua a omului, ca temelii valorice, s-a putut forma la poporul nostru un inalt umanism, necunoscut la alte popoare, vecine sau mai indepartate, cat si modalitatea de studiere convergenta a fenomenelor social-istorice, generand apoi spiritul de toleranta al romanilor, ca valori cultural-umaniste de prim rang ce ne individualizeaza ca popor, valori la care nu putem renunta si pe care trebuie sa le pastram daca vrem sa mai fim noi insine.

In Sistemul Valorilor Nationale care au determinat si determina continutul si formele de organizare sociala a Romaniei, incepand cu "celula organizatorica institutionala de baza" a societatii romanesti - FAMILIA, intra un numar de elemente nationale specifice romanesti, atat naturale cat si social-istorice, care au determinat atat unicitatea cat si specificitatea noastra ca popor unic lasat aici de Dumnezeu ca "santinela si stavilar" impotriva fortelor raului din lume, un rost stiut numai de Cel ce ne-a pus pe cap atatea incercari dandu-ne insa, de fiecare data, si puterea si ajutorul cu care le-am invins.

UNICITATEA noastra ca popor este data de faptul ca pamantul tarii noastre este unitar geologico-orografic in cuprinsul caruia s-a zamislit, la fel de unitar poporul, numit astazi poporul roman si limba noastra unitara - limba romana, limba primordiala si deosebit de armonioasa, care sta la baza tuturor limbilor europene si este aceeasi limba de multe milenii.

Din Sistemul Valorilor Nationale, care se mai pot defini si ca Institutii ale Constiintei Nationale Romanesti, ar putea fi sintetizate urmatoarele:
- Pamantul Romaniei, unitar geologico-orografic, in cuprinsul caruia s-au zamislit, la fel de unitare, poporul roman si limba romana; este valoare naturala;
- Familia romaneasca - familie unica in lume, despre care vorbeste materialul de fata;
- Religia si Biserica strabuna care ne-a mangaiat si alinat tristetile si bucuriile aproape doua milenii si care speram sa fie stalpi de rezistenta ai identitatii nationale in contextul globalizarii contemporane;
- Armata Romaniei, scutul impotriva vrajmasiilor trecute, prezente si viitoare;
- Scoala romaneasca cu nenumaratele sale traditii si valori;
- Cultura nationala ca forma sistematizata, inteleasa ca Sistem de Valori Materiale si Spirituale create de poporul roman in procesul practicii social-istorice. Este o cultura unitara pe intreg teritoriul tarii, faurita de oamenii acestor meleaguri, apartine modelului cultural european inteles ca structura istorica deschisa ce nu are sfarsit; are constiinta istorica;
- Folclorul, miturile, legendele, obiceiurile si traditiile populare, ca forme nesistematizate de cultura, care atesta atat vechimea cat si identitatea noastra ca popor;
- Conceptul romanesc despre eroi si eroism, cultul fata de Eroii Neamului, fata de toti aceia care au creat, au dezvoltat si au aparat valorile nationale;
- Curentele spirituale, gruparile intelectuale din jurul revistelor culturale, operele eponime etc., toate avand menirea de a fixa AXA MORALA fara de care nici o natiune, nici un popor, nu ar putea exista. Alaturi de aceasta mai avem doua valori simbol: Drapelul National si Imnul National.
Material de col (r) Vasile Miron

Pe acesti piloni sacri, Valori Nationale, s-a sprijinit si se va sprijini in continuare intregul edificiu national al Romaniei, inclusiv familia romaneasca a carei trainicie s-a bazat si se va baza pe o inalta puritate morala.

Familia romaneasca, ca si societatea romaneasca de altfel, s-a format si structurat pe fundamentele acestui sistem de valori care astazi sunt atacate axiologic printr-o seama de teorii si practici chiar care sustin ca "familia ar fi depasita de evolutia societatii", ca familia intemeiata pe casatorie nu mai este la "moda", promovandu-se alte forme de convietuire cum ar fi: concubinajul, familiile consensuale etc. care nu pot reprezenta structurile sociale cele mai potrivite moral pentru a inlocui familia romaneasca si de a fi oferite ca "modele" de crestere si de educare a copiilor. Din pacate, multi romani mai "slabi de inger" dau crezare acestor "teorii" si le pun in practica.

Datorita raspandirii acestor "teorii" si a multor presiuni din afara asupra societatii romanesti, cu rasfrangeri directe si asupra intemeierii si vietii de familie, al implementarii in viata familiei noastre a unor "modele" luate din lumea occidentala, cat mai ales abandonarea, in multe situatii, a valorilor traditionale romanesti si crestine ce stau la baza intemeierii si vietii de familie, au produs in familia romaneasca postdecembrista un grav proces de criza policroma ce afecteaza toate structurile societatii.

Are loc un proces de desacralizare a familiei determinat in primul rand de renuntarea la un model de autoritate perfect compatibil cu etica crestina de crestere si educare a copiilor cat si de eliminare a autoritatii parintilor si a grijii acestora fata de copii fara ca altceva mai bun sa ii ia locul.

Va continua

 

Autor col (r) Vasile Miron 01 Iulie 2013, 13:16 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii