Să ne refacem curajul de-a apăra Limba Română și Istoria neamului românesc

De Redactia 11 Aprilie 2016, 10:55 Atitudini

A reduce orele de limba română și istorie în școli, pe arealul învățământului românesc, din varii motive înseamnă, dragi români, un atentat inadmisibil la propria biografie a poporului român! Dacă limba părinților tăi, dacă istoria zbuciumată a nației tale nu le stăpânești, spre a le transmite din tată în fiu, din Doină în Dor,  din vise în speranță atunci îți semnezi singur încet, încet, dar sigur propria dispariție din cultură și civilizație!

Atunci, ce preamărim, ce lăsăm generațiilor viitoare ca sentimentul cel mai curat? Moștenirea altora? Limba altor popoare, tradițiile și obiceiurile acestora, dreptul la supraviețuire?

Cei care neîndreptățesc propria noastră naștere, vrând s-o pună la index, s-o îmbrace în altfel de tricolor, prin reducerea acestor ore esențiale, primordiale de limbă română și de istorie trebuie luați de guler și aruncați la groapa destrămării! Cum să batjocorim un popor tăindu-i, sufocându-i de pe băncile școlii rădăcinile?

În aceste rădăcini s-a plămădit însăși istoria poporului român, jertfă cu jertfă, bucurie cu bucurie, din cântec de leagăn în cântec de leagăn până astăzi, și așa va rămâne mereu pentru că ea, această ISTORIE - este sentimentul cel mai curat al statorniciei și continuității noastre pe pământul umanității.

Nu cumva această aberantă cerere, propunerea face parte dintr-o bătălie mai amplă pentru a jigni, a pregăti, a accentua dispariția propriului tău popor?

Ce dramă trăim! - Popor român, hai ”la lupta cea mare”, a libertății prin adevăr! Trebuie să ne apărăm singur din naștere în naștere, precum dintr-o Rugăciunea în alta prin ”Tatăl nostru”. Să nu uităm nicicând, că strâns legată de limba română, de istoria noastră, ca într-o albie de cunoaștere, de dezvoltare și promovare, a fost limba latină - Scoaterea ei din manuale, de la unele clase are efecte adânci în limpezirea unor aspecte ale graiului românesc, în interdependența acestor limbi de-a lungul vremii.

Să avem grijă să apărăm marile valori ale umanității din care fac parte limba română, latină etc.

Așadar, români vegheați!
La coș cu experiențe degradabile ale unității limbii și istoriei, la coș cu cei ce seamănă întuneric în sfintele veșminte ale sufletului românesc!

Aceste cuvinte nu fac parte dintr-un simplu protest, ele sunt chiar ploile calde ale inimii, ce amplifică pe crengi frumusețea fructelor românității, pentru culegătorii ei veșnici: românii!

Să avem grijă de aceste semințe mirabile, de aceste fructe, printre care limba română și istoria, pârtii ale latinității, ale culturii și civilizației umane. A elimina aceste rădăcini înseamnă a trimite țara din degradare-n degradare! Inadmisibil de acceptat!

Vă îndeamnă să luați atitudine împotriva nemernicilor, ale trădătorilor și vânzătorilor de țară.

prof. Ioan Mărgineanu
ec. Ioan Străjan

sursa: revista Dacoromania nr. 78

 

Autor Redactia 11 Aprilie 2016, 10:55 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii