Dreptatea ungurilor din România

De Redactia 27 Aprilie 2014, 13:26 Atitudini
Sa auzi, sa vezi si sa te minunezi: ungurii ofera drepturi românilor în România!

Este un mare merit al ziarului „Condeiul ardelean” ca publica în paginile sale secvente din presa maghiara, actionând, în felul acesta, spre informarea românilor despre caracterul dusmanos al acestei etnii, care se bucura de prea multe drepturi în aceasta Tara a lui Dumnezeu, în timp ce ramasitele unguresti din celelalte tari iesite din umilinta austro-ungara nu se bucura de superdrepturi, asa cum se întâmpla în România.

În paginile 12 si 13 ale numarului 255 (290), din 7-20 februarie 2014, luam cunostinta din nou de înveninatele opinii din presa maghiara continând acuzatii asupra politicii Guvernului român. Vorbesc acolo de privare de drepturi, de încercari de a li se acoperi dreptatea. Despre ce fel de privare de drepturi vorbesc ungurii, e greu de descifrat. Despre „dreptate acoperita” iar nu poate fi vorba. Sa dam noi glas dreptatii, reamintind lumii ca, în acesti 95 de ani, de când în Ardeal troneaza legi românesti, ar fi trebuit ca ungurii sa guste aceeasi „dreptate” cu care i-au tratat ei pe români în vremea dublei asupriri austro-ungare. Adica resturile unguresti de pe pamânt românesc sa le fi lucrat holda românilor în regim de robi, de animale de povara, tuturor acestora sa li se fi interzis accesul la cultura, la educatie, sa nu fie recunoscuti ca etnie componenta a populatiei acestui spatiu românesc, mai ales ca numarul ungurilor este mult departe de cel care era atunci al românilor carora li s-a refuzat total identitatea. Si asa stând lucrurile, ar fi firesc sa se compare regimul de viata pe care ungurii l-au avut în acest timp al autoritatii românesti cu cel pe care l-au avut românii în vremea înrobirii lor.

Este acuzat Guvernul român ca „încearca sa îmbunatateasca prin minciuna imaginea internationala a tarii”. Nu e deloc nevoie ca, în plan international, România sa mai informeze despre statutul minoritatilor prezente aici. Au fost pronuntate de atâtea ori, de catre personalitati ale lumii, aprecieri la adresa generozitatii cu care Statul Român a acordat drepturi minoritatilor, uneori chiar peste masura. Si n-ar fi o minciuna daca am spune acum despre situatia aberanta, inversa, în care, în judetele cu majoritate ungureasca, românii sunt umiliti, lipsiti de drepturi, obligati sa traiasca în regimul impus de strainii de neamul autohton. Guvernul Tarii de acest fapt trebuie acuzat, ca nu-si apara concetatenii în fata arogantei maghiare. Obraznicia, josnicia, ura satanica cu care ungurii scriu în presa lor despre „sute de mii de persoane persecutate” (maghiari) în România, desfiinteaza orice urma de omenie a acestei minoritati, care aici, în Tara a carei pâine o manânca, profaneaza statui ale eroilor români, batjocoresc figuri de luptatori aparatori ai românilor, dezlantuie atacuri în strada si în scoli asupra cetatenilor care poarta în Tara lor simbolul natiunii, drapelul.

Cei ce mint sunt ungurii, pentru ca numarul pe care îl afiseaza nu e natia lor pura, ci, sub teroarea de veacuri, i-au maghiarizat pe altii ca sa-si poata justifica pretentiile, asa cum se adapostesc acum sub vesmântul secuilor, pe care continua sa-i supuna dupa bunul lor plac. Pentru ca ungurii, împartiti în trei grupari, asa-zise politice, cu un fatarnic Marco Bela, urmat de Kelemen Hunor cu aceleasi multe fete, cu un alt sef de partid, tot asa de otravit, Toro T. Tibor, nici ei nu stiu pe unde se mai afla si ce solidaritate mai au, iar destramatul Tokes Laslo a devenit vântura-lume, legitimând neveste si zamislind urmasi. Asta da popa! Daca astia-s crema ungureasca, au de ce sa se rusineze cetatenii cinstiti ai etniei, cei care înca mai exista.

Pretentia de autonomie, motivata fie prin referirea la ETA spaniola, fie la Kosovo, este proptita astazi, în modul cel mai ridicol, de adresarea catre grupul kurzilor din Turcia, luat ca un caz asemanator. În articolul „Si ei doresc autonomie”, voluntarul kurd intervievat marturiseste: „Kurzilor din Turcia nu le sunt nici acum asigurate drepturile fundamentale. Nu ne putem folosi oficial limba materna si, drept urmare, nu putem nici studia în limba materna”; „Erdogan ne-a asigurat câteva drepturi. As aminti aici un post de televiziune care ni se adreseaza în limba kurda. În urma cu câteva luni, se spusese la stiri ca va fi permisa predarea în limba kurda în scoli, însa într-un final nu s-a întâmplat nimic”; „Noi nu vrem sa ne separam de Turcia, pentru ca traim de mii de ani alaturi de poporul turc. Desi cultura noasta este diferita, trecutul ne leaga”.

 Normal ar fi ca semnatarul articolului sa fi priceput ceva din spusele sincere ale kurdului, si atunci ziaristul Levai Barna sa fi spus: „Multumim, popor român, ca noi avem, la voi în tara, atâtea posturi de televiziune în care avem libertatea sa vorbim ce vrem, ca desfasuram învatamânt folosind liber limba materna, ca detinem toate functiile de conducere administrativa unde suntem majoritari, ca, în plus, avem curajul obraznic de a cere românilor sa învete limba maghiara, ca ni s-a permis sa ne plantam statui ale criminalilor unguri pe pamânt românesc, statui ale celor care au condus maceluri împotriva locuitorilor pasnici, lipsiti de aparare. Si în aceeasi libertate, continuam sa otravim viata românilor potrivit caracterului hunic pe care îl avem, acela de a însamânta suferinta”.

Într-o alta publicatie revansarda, Farcas Reka vorbeste despre profesorul universitar politolog Bakk Miklos, care lanseaza ideea „ca autonomia sa nu mai fie o tema tabu în România”, plângându-se ca li se cere sa taca. Dreptate ai, marite domn! Vorbeste pâna-ti raguseste graiul! Românii nu te pot opri sa vorbesti. Dar doar atât! Mai departe încalci regulile bunei-cuviinte, daca îti sunt cunoscute. Nu românii au folosit problema autonomiei în scop electoral. S-ar rusina s-o faca! Daca si-a sprijinit cineva alegerea prin votul ungurilor, acela nu-i român! Cei care au folosit problema autonomiei în scop electoral sunt ungurii, otravind cu aceasta propaganda si pe oamenii simpli din etnia lor. Nestapâniti de ura contra românilor, au semanat discordie si încrâncenare, chiar daca stiu ca exista si familii mixte. De ce nu se pot lepada de Satana acesti unguri de care Dumnezeu s-a îndurat si i-a plantat aici pe acest pamânt sfânt, cu oameni de omenie, ospitalieri, cu respect fata de orice trecator pe drumurile Tarii!?!

Biata ziarista Farcas Reka consemneaza debordarile cinice ale presedintelui PPMT, Toro T. Tibor, care îsi pronunta dispozitia de amicitie cu românii „dispusi sa depaseasca conceptul de stat national, unitar si omogen”. Se pare ca acestui individ îi lipsesc din mecanismul de gândire câteva rotite cu rol principal într-o functionare normala, pentru ca tot persoana în cauza se îngrijeste de „locul în cadrul autonomiei” în aria secuiasca pe care ar trebui sa-l primeasca românii, adica: „Autonomia lor culturala trebuie garantata prin lege, acest lucru va reprezenta pentru ei siguranta si protectie”. Gura pacatosului adevarul graieste.

Este clar ca acum românii de acolo nu au „siguranta si protectie”, din moment ce acestea doar se prevad în caz de „autonomie”. Se pare ca domniei sale îi joaca feste creierul. Îl scuturam noi spre a se trezi pentru a lua cunostinta ca românii s-au nascut în legea culturii proprii, ca aceasta lege este mostenire stramoseasca si ca ea este din istorie protectie pentru români pe pamânt românesc, cu mult înainte de a pasi aici talpa hunica. Cu mintea prea încalzita de fierbinteala propriilor sentimente, seful partidului PPMT afirma ca: „… drepturile românilor care traiesc aici trebuie reglementate prin lege. Acest lucru poate oferi o garantie linistitoare”. Omul trebuie iertat, ca orice individ dus cu pluta. Cum altfel sa te raportezi la unul care distribuie drepturi cetatenilor români de nationalitate româna în Tara lor? Sa auzi si sa nu crezi! Pâna la ce dimensiuni ajunge fantezia bogata, ca sa nu-i spun altfel, a acestui individ, venetic aici, ca sa rosteasca asemenea mojicie de râtan? În Tara lor, românilor le este garantata linistea vietii prin firescul functionarii dreptului statal asupra teritoriului. Cine trebuie sa fie îngrijorati de nesiguranta vietii sunt instigatorii pripasiti aici în cursul vremii, sunt bestiile salbatice care au ocupat, prin crime si distrugeri, spatii care nu le-au apartinut, indivizii care îsi tulbura singuri viata de astazi. Românii nu au nevoie de marinimia ungureasca pentru autonomie culturala în judetele Tarii, ei au drept statal la cultura.

Aflat în acelasi stadiu de degradare (si) morala, Antal Arpad ofera posturi de vicepresedinte românilor care vor sustine cauza lor. Uita distinsul oficios ca dreptul la functii în administratie revine tot românilor, ca cetateni neaosi legitimi ai locului. Asa ca obraznicia si aroganta cu care ei si le atribuie pe motiv de minoritate majoritara în judet decurg tot din toleranta românilor, din generozitatea si dorinta de buna convietuire. Deci sa fie clar: toleratii sunt strainii, care s-au bucurat de o viata normala aici, în mijlocul populatiei pe care au înrobit-o si asupra careia au declansat crime de neiertat, iar astazi pretind, reclama drepturi cu impertinenta si cinismul care îi situeaza în postura de neam neridicat din salbaticia cu care au poposit în Europa.

În omenia noastra, trebuie sa recunoastem ca avem de-a face cu minti bolnave ale celor veniti aici din desertul mongolez, unde, în vremuri, soarele i-a batut prea tare în cap. De aceea desertice le sunt si cugetul, si sentimentele. În acest caz, sa întarim vigilenta, sa marim veghea, pentru ca ne facem vinovati de prea multa îngaduinta! „Dreptatea” de acum 95 de ani ungurii n-o mai pot avea, aceea de a stapâni pe români în propria lor Tara. Cerintelor lor obraznice li se opun drepturile noastre din adânc de istorie!

prof. Georgeta CIOBOTA
sursa: revista Dacoromania nr. 69

 

Autor Redactia 27 Aprilie 2014, 13:26 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate