Calvarele Romaniei si armatei sale in anii celui de al doilea razboi mondial (II)

De col (r) Vasile Miron 18 Iunie 2013, 09:36 Atitudini
Calvarul romanilor in anii celui de al doilea razboi mondial a inceput odata cu retragerea Armatei Romane si a administratiei romanesti din Basarabia si Bucovina de Nord in iunie 1940, cedate in urma ultimatumului sovietic.

In timpul acestei retrageri cetateni romani basarabeni si bucovineni de alta etnie au ucis, au molestat si batjocorit pe romanii in retragere atacandu-i si provocand veritabile progromuri antiromanesti.

Potrivit unui bilant al Marelui Stat Major Roman rezulta ca: “Au fost retinuti pe timpul retragerii si facuti prizonieri 282 ofiteri, dintre care 100 erau activi, in timpul retragerii au fost ucisi sau au disprut 356 de cadre si 42.876 gradati-soldati”.  Aceasta, numai in cele patru zile, intre 28 iunie si 2 iulie 1940, dar aceste victime nu sunt totul.

Erau atacate de catre minoritari inarmati si jefuite convoaiele de refugiati iar coloanele de militari in retragere erau atacate cu pietre, cu oale cu apa clocotita, cu continutul oalelor de noapte. Ofiterilor li se smulgeau tresele, unor ostasi li s-au taiat nasturii de la pantaloni si curelele, apoi li s-a dat drumul in hohotele de ras ale populatiei locale, se scria in “Universul” din 29 iunie 1940.

A urmat un alt calvar pentru Armata Romana de pe front, prost echipata, slab dotata si instruita, dusa sa lupte alaturi de armata germana in stepele rusesti. Comandamentele germane, nemultumite de Armata Romana, au intervenit amestecandu-se brutal in activitatea comandamentelor romanesti de pe front.

In noiembrie 1942, in timpul incercuirii de la Stalingrad, Ion Antonescu a protestat pe langa feldmaresalul Mainstein in legatura cu acest amestec si cu manifestarea unor conflicte intre militarii germani si romani.

Iata ce se spunea in acest protest: “Sunt informat ca soldati de ai mei sunt impuscati de soldatii dumneavoastra in incercuirea de la Stalingrad. Sunt informat ca sunt ofiteri si subofiteri de ai nostril carora le sunt smulse de la brau revolverele si armele lor de lupta de catre soldati de-ai dumneavoastra (…). Generalul Holidt a pulverizat Divizia 9 desfiintandu-i  comandamentul si (…) se poarta cu comandamentele  noastre cu o brutalitate neadmisibila intre oameni civilizati si intre soldati cu simtamantul onoarei. Acelasi domn general, trecand peste cele mai elementare principii de ierarhie militara (…) a dat ordine Armatei 3-a sa nu dea nici un ordin trupelor romane decat prin intermediul dansului si, in acelasi timp, a avertizat ca isi rezerva dreptul de a aduce acestor ordine orice modificare va crede de cuviinta”.

Protestul se incheia astfel: “soldatul roman nu poate fi comandat decat de ofiterul roman. El nu poate fi umilit de un strain. De bravele noastre unitati nu poate dispune oricine dupa bunul sau plac”.

Protestul a avut un ecou pana la inaltul comandament al Wermachtului, sef, feldmaresalul Keitel.

Tensiunile create pe front intre cele doua armate l-au determinat pe generalul Arthur Hauffe, seful misiunii Militare Germane in Romania sa atraga atentia in scris comandantilor Grupului de Armate ”A” si Grupului de Armate “Don” asupra raporturilor armatelor lor cu Armata Romana.

Anul 1942 aduce schimbari de fond in situatia de pe front. Este smulsa initiativa strategica din mana Germaniei de catre  coalitia Natiunilor Unite.  Intre 23 octombrie si 3 noiembrie 1942, este infranta Armata germana in nordul Africii in batalia de la El Alamein; intre 12-18 ianuarie 1943 este strapunsa blocada Leningradului de catre armatele sovietice; la 2 februarie 1943 are loc capitularea armatelor germano-romane la Stalingrad. Cele trei infrangeri i-au dat certitudine lui Antonescu ca Germania a pierdut razboiul.

Inca din noiembrie 1942, in trenul ce-l aducea spre Bucuresti de la o intrevedere cu Hitler, Antonescu a facut o declaratie senzationala: “Germania a pierdut razboiul, trebuie acum sa ne concentram sa nu-l pierdem pe al nostru”.

Aceasta convingere a dictat lui Antonescu o noua politica in vederea salvarii intereselor romanesti: iesirea Romaniei din AXA si inceperea negocierilor in vederea iesirii Romaniei din razboi.

In cadrul acestei politici in primavara anului 1943, au inceput negocieri de armistitiu la Madrid intre guvernul roman si ambasadorul SUA, Hayes. Totodata, Antonescu a incercat, inca de la jumatatea lunii ianuarie 1943, sa-l convinga pe Mussolini sa iasa din razboi impeuna cu satelitii AXEI, fortand mana lui Hitler pentru o pace de compromis; la Lisabona, ministrul roman din Portugalia, dl. Victor Cadere, a luat contact cu ambasadorul Marii Britanii tot in acest scop.

Prin Vatican, prin reprezentantii Romaniei la Istambul, Stockholm,  Helsinki, guvernul Antonescu se straduia din rasputeri sa gaseasca solutii pentru iesirea din razboi, cu garantiile pentru respectarea suveranitatii si independentei Romaniei.

Opozitia romana Maniu, Bratianu, era in perfect acord cu aceste tratative, informati cu regularitate si consultati. Ceva mai mult, Antonescu a propus chiar sa abandoneze puterea daca Aliatii ar prefera sa negocieze cu opozitia romana si daca ei pot obtine conditii mai bune pentru tara. Se lucra deci mana in mana guvern-opozitie.

Desi fostul rege Mihai l-a felicitat pe Antonescu cordial la sfarsitul lunii iulie 1941 cu ocazia eliberarii Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia bolsevica, nemultumirea sa pentru faptul ca a fost lipsit de prerogativele constitutionale regale date de Carol al II-lea lui Antonescu crestea, ceea ce l-a impins la initierea si sustinerea a fel de fel de uneltiri antiantonesciene.

Sa mai retinem si faptul ca, de la 6 septembrie 1940 cand Carol al II-lea a abdicat, fostul rege Mihai n-a mai vorbit cu tatal sau si nici la inmormantarea acestuia n-a participat, poate spune multe. De la 6 septembrie 1940 si pana la 23 august 1944 fostul rege a uneltit continuu impotriva lui Antonescu inclusiv in cardasie cu PCR pentru redobandirea prerogativelor regale.

Va urma.

 

Autor col (r) Vasile Miron 18 Iunie 2013, 09:36 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate