Calvarele Romaniei si armatei sale in anii celui de al doilea razboi mondial (I)

De col (r) Vasile Miron 17 Iunie 2013, 14:58 Atitudini
Daca evenimentele de la 23 august 1944 din Romania, cu luminile si umbrele lor, au generat o serie de dispute intre politicieni si istoricii postdecembristi, un singur lucru ramane de necontestat: participarea Armatei Romane la eliberarea tarii, incepand cu 23 august 1944 si continuand cu participarea la eliberarea Ungariei si Cehoslovaciei, alaturi de Natiunile Unite, pana la terminarea razboiului in Europa – 12 mai 1945.

Desi Germania a semnat capitularea la 9 mai 1945, Grupul de Armate “SUD”, comandant general-colonel Hans Friesner, a continuat lupta pana la 12 mai.

Pentru eliberarea teritoriului Romaniei, intre 23 august si 25 octombrie 1944, Armata Romana a participat la razboiul antihitlerist cu un efectiv de 538.560 militari si a produs inamicului pierderi: 6.662 morti si  76.265 prizonieri.

Pierderile Armatei Romane in aceasta perioada se ridica la 58.330 morti, raniti si disparuti. Orasul Carei simbolizeaza ultima brazda din pamantul romanesc eliberata iar la 25 octombrie 1944 ora 9,30, cand armata Romana a atins in ceva puncte frontiera romano-ungara.

Armata Romana a eliberat, in cursul acestor lupte, dintre 23 august si 25 octombrie 1944, 372 localitati dintre care 8 orase: Sfantu Gheorghe, Odorhei, Targu Mures, Gherla, Zalau, Cehu-Silvaniei, Tasnad si Carei. In cooperare cu Armata Rosie a eliberat orasele Cluj, Oradea, Satu Mare si Salonta.

Organizatoric, Armata Romana a participat la luptele pe teritoriul Romaniei cu 20 de divizii constituite in cele doua armate, Armata I-a si Armata IV-a, cu un corp aerian, doua brigazi de artilerie antiaeriana, cu alte unitati si formatiuni inclusiv cu flotilla de Dunare.

Stabilirea zilei de 25 octombrie 1944 ca zi a Armatei Romane isi are istoria sa destul de zbuciumata dar si de controversata. Inainte de Carei, Romania a fost confruntata cu o serie de evenimente care i-au fost nefavorabile si care si-au pus amprenta pe intreaga evolutie istorica a Romaniei atat in timpul razboiului din Est si din Vest dar si din epoca postbelica pana in zilele noastre.

Romania s-a confruntat cu cea mai nefasta perioada din istoria sa. Incepand din cea de-a doua jumatate a deceniului patru al secolului XX a cunoscut cele mai multe si mai veroase afaceri pe seama tarii si a inzestrarii armatei din partea familiei regale, care nu a sesizat schimbarea raportului de forte pe plan international, in defavoarea Romaniei si a aliatilor sai traditionali.

Germania hitlerista, antrenata intr-un razboi de cucerire, isi continua marsul triumfal de ingenunchere a Europei; Stalin statornicise cu Hitler un pact senzational de neagresiune si colaborare precum si o intelegere secreta de impartire a spatiului rasaritean: ex.: 23 august 1939 - Cehoslovacia era dezmembrata si cotropita; 15 martie 1939 -  Polonia era desfiintata; 27 septembrie 1939 - Mica intelegere era destramata iar intelegerea balcanica era practic inexistenta; Aliata traditionala a tarii noastre, Franta, a cunoscut o infrangere umilitoare (17 iunie 1940); Marea Britanie, nimicitor bombardata, a ramas singura in fata agresiunii germane.

In urma presiunilor amenintatoare ale Germaniei, Romania a fost constransa sa cedeze din teritoriul national: la Est, in urma unui ultimatum sovietic, Basarabia si Bucovina de Nord in favoarea URSS (26 iunie 1940); la Vest, jumatate din Transilvania in favoarea Ungariei prin Dictatul de la Viena (30 august 1940); Anglia si Franta, care garantasera la 13 aprilie 1939 independenta si integritatea Romaniei, notificasera la 14 decembrie 1939 ca nu-si mai pot garanta nici integritatea propriilor tari.

Izolata de toate tarile Europei si inconjurata de state inamice revizioniste, saracita economic, cu armata slab pregatita si dotata, Romania nu avea alta cale de urmat decat sa cedeze in fata Germaniei devenita puterea discretionara a Europei. Aceasta era situatia Romaniei la inceputul lunii septembrie 1940 cand fostul rege Carol al II-lea l-a chemat pe generalul Antonescu sa preia puterea in stat.

Pentru dezastrul national al Romaniei de la jumatatea anului 1940 vina principala o poarta clasa politica romaneasca si fostul rege Carol al II-le care au confundat legitimitatea fauririi Romaniei Mari cu ireversibilitatea pastrarii acestei unitati. Din aceasta cauza Romania Mare s-a destramat dupa nici 22 de ani.

Va urma.

 

Autor col (r) Vasile Miron 17 Iunie 2013, 14:58 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii