Braileni prezenti la comemorarea eroilor de la Marasesti

De Alexandrina Iordache 07 August 2013, 15:47 Atitudini
Marti, 6 august 2013, la implinirea a 96 de ani de la eroicele lupte, din Primul Razboi Mondial, de la Marasesti si Marasti, autoritatile din Vrancea au organizat manifestari de cinstire a eroilor care s-au jertfit pentru tara si unitate nationala.

Slujbe religioase si depuneri de flori au avut loc, pe tot parcursul zilei, in mai multe localitati din Vrancea, ultima fiind la Mausoleul Eroilor Neamului de la Marasesti, manifestare inceputa la ora 18,00.

Un numeros public, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, presedintele Consiliului Judetean Vrancea - primiti cu onoruri militare, senatori si deputati de Vrancea, prefectul, primarul orasului Marasesti, sefi ai unor institutii judetene si locale, reprezentanti si membri ai Asociatiei Veteranilor de Razboi, ai Asociatiei "Cultul Eroilor", militari au tinut sa participe la aceasta comemorare.

Au fost prezenti, de asemenea, ambasadorul Franţei, Excelenţa sa Philippe Gustin, ambasadorul Macedoniei, Excelenţa sa Pande Lazarevski, reprezentanti ai Primăriei Oraşului Missolonghi din Grecia si tineri imbracati in costume nationale grecesti, aflati in vizita in orasul Focsani, reprezentanti ai Asociatiei "Cultul Eroilor" Alba Iulia si un grup de braileni, membri ai Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" filiala Braila.

Un soare generos a stralucit pe tot parcursul manifestarii care a debutat cu o slujba religioasa oficiata de Înalt Prea Sfinţia Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, insotit de un sobor de preoti.

Au urmat apoi alocutiunile oficialitatilor si ale invitatilor. Vorbitorii au subliniat eroismul ostasilor romani care s-au sacrificat pentru viitorul tarii,importanta luptelor duse pe linia Marasesti-Marasti-Oituz.
Unele luari de cuvant au cuprins propuneri, dar si critici. Astfel, in cuvantul sau, col.(r) Gheorghe Rogoz, reprezentantul Asociaţiei Veteranilor de Război, dupa ce a vorbit de importanta evenimentului si eroismul soldatilor romani, a criticat faptul ca exista voci care doresc sa schimbe data cand este sarbatorita Ziua Nationala, din decembrie in luna mai, iar col.(r) Ioan Galdea, reprezentatul Asociaţiei Cultul Eroilor din Alba Iulia, in incheierea alocatiunii, s-a referit la faptul ca la Alba Iulia nu exista, inca, un monument al uniunii nationale, la nereprezentarea in stema tarii a romanilor  din Transilvania si despre atitudinea si actiunile lui Laszlo Tokes ostile statului roman.

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, referindu-se la apropiatul centenar de la inceputul Primului razboi mondial (din 2014) a spus ca: "„Acest centenar va fi ocazia de a descoperi sau de a redescoperi locuri de amintire a naţiunii noastre. Vor fi mulţi compatrioţi ai noştri care vor dori să meargă pe urmele strămoşilor noştri şi care vor redescoperi regiunile unde s-au purtat luptele. Judeţul Vrancea va fi printre cele vizate de ceea ce numim turism de memorie".

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a propus ca ramasitele soldatului necunoscut sa fie aduse din Bucuresti la Marasesti pentru ca aici este altarul eroilor neamului, propunere primita cu ropote de aplauze de asistenta iar vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit despre faptele de eroism ale soldatilor cazuti pe campul de lupta afirmanad: "Cuvintele «Pe aici nu se trece» au devenit sinonime cu loialitatea, curajul şi spiritul de sacrificiu. Nume ca Ecaterina Teodoroiu, Grigore Ignat sau Eremia Grigorescu s-au impus în memoria colectivă ca repere majore în lunga listă a eroilor neamului românesc“.

"Dumnezeu să-i odihnească cu drepţii şi noi, totdeauna cu recunoştinţă să venim în faţa acestui monument unde scrie cu litere de aur imnul de la Paşti - Hristos a înviat din morţi cu moartea pre moarte călcând şi celor din mormânt viaţă dăruindu-le - pentru că ei nu au murit ci au adormit în Domnul, veghează asupra noastră şi noi trebuie să îi pomenim, să îi evocăm şi să inoculăm în sufletele copiilor şi nepoţilor noştri dragostea aceasta de biserică, faţă de credinţă şi faţă de neam. Dumnezeu să îi odihnească cu drepţii“, a spus Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Ceremonia s-a incheiat cu momentul depunerii de coroane de flori in memoria celor care s-au jertfit pentru tara, a eroilor cunoscuti si necunoscuti. Au fost depuse coroane de flori din partea Parlamentului Romaniei,guvernului, Consiliului Judetean Vrancea, M.Ap.N., Ministerul de Interne, primari din judetul Vrancea, Asociatia Veteranilor de Razboi, Cultul Eroilor Alba Iulia, alte institutii.

Delegatia braileana prezenta la manifestare a depus o coroana de flori din partea Primariei Braila si a Asociatiei Cultul Eroilor, filiala Braila.

Printre cei prezenti la eveniment s-au aflat si multi veterani de razboi. Cu trei dintre acestia am reusit sa stau de vorba. Poponete Nastase, din Marasesti, veteran de razboi are venerabila varsta de 92 de ani si este custodele Muzeului Veteranilor de Razboi iar Popoiu Ion din comuna Straoane, dambovitean la origine, a fost 5 ani prizonier la rusi. Alaturi de ei se afla Mihaila Anica care, la 18 ani, a fost voluntar al Crucii Rosii si a vazut toate ororile razboiului. Dupa razboi s-a casatorit cu un ofiter, a stat o perioada in Bucuresti dar dupa moartea sotului s-a intors in Marasesti.

Desi varsta si sanatatea nu prea ii ajuta, cu medaliile in piept si cu tricolorul in mana, drepti ca niste stejari, ei, veteranii de razboi, erau bucurosi ca au putut sa participe la eveniment. Au ascultat cu atentie vorbitorii si au salutat cu mandrie Imnul National. Era cantat si pentru ei.

 

Autor Alexandrina Iordache 07 August 2013, 15:47 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate