Braileni prezenti pe scena Festivalului Eminesciana, 2014, Straseni, Republica Moldova

De Alexandrina Iordache 01 Iulie 2014, 22:24 Atitudini
Duminica, 29 iunie 2014, în poiana ”Eminescu” din padurea Scoreni, la 6 km de orasul Straseni - Republica Moldova, s-a desfasurat Festivalul international de muzica si poezie „Eminesciana”. Festivalul se organizeaza anual, în ultima duminica a lunii iunie, in poiana "Eminescu" din padure.

Dupa cum mi-a spus doamna primar al orasului Straseni, Valentina Casian, festivalul, ajuns la editia a XXVIII-a, s-a desfasurat de la înfiintare în poiana care poarta numele marelui poet. Anul trecut însa o ploaie torentiala a facut imposibila desfasurarea în aer liber a manifestarii. Aceasta a fost singura data când festivalul s-a organizat la Casa de Cultura raionala Straseni.

Festivalul, intrat deja în traditia raionului Straseni, este cea mai importanta manifestare dedicata poetului Mihai Eminescu si se desfasoara într-un cadru natural pe care poetul l-a iubit si care este prezent în poeziile sale: codrul. Poiana ”Eminescu” este înconjurata de tei înalti, aflati înca în floare la data manifestarii, fosnind usor în adierea vântului si mângâiati de razele unui soare foarte darnic in acea zi.

Participantii la eveniment au fost primiti în acordurile melodiei ”Eminescu” pe versuri de Grigore Vieru si muzica regretatului Ion Aldea Teodorovici. De o parte si de alta a drumului de acces în poiana au fost organizate expozitii ale mesterilor si creatorilor populari cu produse specifice zonei, dar si expozitii de carte si desene realizate de copii cu tema ”Eminescu”.

Intr-un astfel de cadru muzica, poezia, dansul si veselia au fost la ele acasa, artistii, în rândul carora s-au aflat si copii, dar si publicul prezent, au tinut sa-i aduca omagiul lor poetului Mihai Eminescu in dulcele grai moldovenesc si au facut-o excelent.

Moderatorii festivalului au fost Zinaida si Ion Condrea iar deschiderea a fost facuta de ansamblul de buciumasi din satul Micleuseni în rândul carora am remarcat prezenta lui Victor Onica, de 10 ani. Apoi, corul unit al raionului a interpretat cântecele ”Eminesciana”, autor Svetlana Croitor si ”Pe lânga plopii fara sot”, versuri M.Eminescu, muzica G.Sorban, dirijor Maria Maidan.

Rand pe rand, au evoluat formatii corale din localitatile raionului care au interpretat piese pe versurile lui Mihai Eminescu si melodii populare, formatii de dans, ansambluri folclorice, interpreti de muzica populara si instrumentala, recitatori care au incantat spectatorii cu programele sustinute, marea majoritate pe versurile lui Mihai Eminescu sau închinate marelui poet.

Pe scena festivalului au urcat artisti care bat la poarta afirmarii, festivalul fiind o rampa de lansare pentru acestia dar si artisti consacrati cum sunt Tudor Ungureanu, Artist al Poporului, Valy Boghean si tânarul Adrian Boguservschi, laureat a mai multor festivaluri interne si internationale. Acesta din urma a interpretat cântecul ”Eminescu” pe versuri de Grigore Vieru, muzica Ion Aldea Teodorovici.

Copiii Andrei Railean si Patricia Catansus, din satul Sireti, au încântat asistenta cu momentul artistic sustinut: melodia ”Atât de frageda” versuri Mihai Eminescu, muzica Victoria Mahu.

Au vorbit despre festival si Eminescu oficialitati locale: Petru Volosciuc - presedintele raionului Straseni, Simion Grisciuc - deputat în parlamentul Republicii Moldova, Valentina Casian - primarul orasului Straseni, Nichita Danilov din partea ICR Chisinau, Nadejda Padure - directorul Bibliotecii Raionale Straseni, Vera Schirliu - sef Sectie cultura,turism, tineret si sport si au fost acordate premii câstigatorilor concursului ”Dor de Eminescu”.

Printre cei prezenti la festival s-a numarat si o delegatie din orasul Braila formata din:  Camelia Gusatu - directorul Directiei de Cultura, primaria Braila, Dragos Neagu - directorul Bibliotecii Judetene ”Panait Istrati” Braila, Mircea Ciucasu - directorul Casei de Cultura Municipala Braila si Florin Chirpac - directorul teatrului de copii ”Carabus” din Braila care a recitat poezia ”La steaua” de Mihai Eminescu

Din delegatia Brailei au mai facut parte doua membre ale Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina" Braila, grupul folk ”Generatii” al Casei de Cultura a Municipiului Braila coordonat de prof. Dumitru Popescu, solistele Maria Ciocan, Marta Oprea si Gabriel Manolache - componenti ai formatiei Maria Ciocan Band din Braila.

Artistii braileni au sustinut un frumos program artistic, apreciat la scena deschisa de participantii la festival. Grupul folk ”Generatii” al Casei de Cultura a Municipiului Braila, coordonat de prof. Dumitru Popescu, a fost prezent numai cu o parte din membri si anume: Crina Pasculescu, Bianca Creiteanu, Ioana Taranu si Melica Ozcan. Acestia au interpretat doua meloldii pe versurile lui Adrian Paunescu: ”Juramânt la Putna” si ”Trasura”.

Tânara de 15 ani, Marta Oprea, componenta a formatiei Maria Ciocan Band din Braila, a fost senzatia festivalului. Cu o voce extraordinara, ea a interpretat solo doua piese de muzica populara fiind aplaudata la scena deschisa iar interpreta de muzica populara Ciocan Maria a reusit sa-i faca pe participanti sa se prinda in hore si în sârba. Alaturi de acestia au dansat di tinerele din grupul folk ”Generatii”. Cele doua soliste au fost acompaniate de Gabi Manolache.

Manifestarea, încheiata cu o masa oferita participantilor, a fost un omagiu adus marelui poet al neamului prin cântec, dans si poezie. A fost, de asemenea, o sarbatoare a costumului popular purtat cu mândrie de cei care ne-au încântat cu programele artistice sustinute pe scena festivalului.

Devenit traditie, festivalul pastreaza viu interesul pentru luceafarul poeziei românesti. Si, dupa cum spune Svetlana Croitor, autoarea versurilor si muzicii melodiei ”Eminesciana” care a deschis festivalul:

"Eminesciana an de an ne-aduna
De cand si poezie codru-ntreg rasuna
Doineste si frunzisul pe verdele lui ram
E ramul Eminescu - romanescul neam".

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Iulie 2014, 22:24 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate