Braileni prezenti la Congresul International de Dacologie, editia a XV-a

De Alexandrina Iordache 22 Iulie 2014, 18:09 Atitudini
La Oradea s-a desfasurat, în perioada 18-19 iulie 2014, Congresul International de Dacologie, editia a XV-a. Evenimentul a fost organizat de Dacia Revival International Society, presedinte dr. Napoleon Savescu.

Congresul a avut ca tema ”Dacologia la George Cosbuc” si s-a desfasurat pe patru sectiuni:
– Dacologia la George Cosbuc
– Dacii in constiinta lumii
– Anul Brâncoveanu
- Oradea - Fila de istorie

Deschiderea oficiala a avut loc în Sala Filarmonicii de Stat din Oradea, vineri, 18 iulie a.c., ora 9,00, lucrarile pe sectiuni desfasurându-se la Hotelul Continental Forum, în dupa-amiaza zilei de vineri si sâmbata, 19 iulie 2014, când a avut loc închiderea lucrarilor.

Dupa intonarea Imnului National, dr.Napoleon Savescu a deschis lucrarile Congresului International de Dacologie. Au fost prezenti reprezentanti ai administratiei locale, personalitati din tara si strainatate care au transmis mesaje de felicitare.


O delegatie din Braila a fost prezenta la congres. Din delegatia braileana au facut parte prof. Andriana Grigorescu, prof. Paula Olsanschi, Balan Georgeta - vicepresedinte al Asociatiei Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Braila, prezenta la toate editiile congresului, familia Orzan. A fost prezent si un grup de elevi membri ai Asociatiei Comunitare a Cercetasilor ”Decebal” din Braila coordonati de dl.col(r) Costica Gavrila.

Eleva Tudor Georgiana a prezentat, la deschiderea oficiala, salutul cercetasilor braileni:

”Venim din GETICA în DACIA pentru a comemora un GET si un DAC ce prin faptele lor au reîntregit chipul demn si decent al strabunilor printre care voievodul get, martir si crestin, Constantin Brâncoveanu si ilustrul dac, George Cosbuc ce prin vers oglindeste în chip stralucit plaiurile si suferintele doritorilor de demnitate” s-au adresat cercetasii braileni participantilor la congres, încheind cu:

”Va rugam sa primiti salutul nostru: ”SANATATE, GATA ORICAND” si garantia ca vom fi permanent un baraj împotriva derapajelor din comunitate”.

La doua sectiuni ale congresului au sustinut lucrari si braileni. La sectiunea I: Dacologia la George Cosbuc, moderatori: dr.Napoleon Savescu si prof.Mariana Terra, vineri, 18 iulie a.c., prof. Paula Olsanschi a sustinut lucrarea ”Alegoria dacismului la Cosbuc”.

La aceeasi sectiune, sâmbata, 19 iulie a.c., eleva Tudor Georgiana a sustinut lucrarea ”George Cosbuc - scormonitor cu versul în fiinta dacilor”.

Tot sâmbata, 19 iulie, la sectiunea III: Anul Brâncoveanu, moderator prof. Mihai Popescu, prof. Adriana Grigorescu a sustinut doua lucrari:

- Constantin Brâncoveanu si Braila;
- Constantin Voda Brâncoveanu si Buzaul.

Celor care au sustinut lucrari în cadrul congresului li s-au acordat ”Diploma de excelenta”.

 

Autor Alexandrina Iordache 22 Iulie 2014, 18:09 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii