Martor si participant la Marea Adunare Nationala de la Chisinau.

De Virgil Andronescu 07 Iulie 2015, 18:01 Atitudini

Duminica 05 iulie am fost martor dar si implicat direct in pregatirea si desfasurarea evenimentului Marea Adunare Nationala de la Chisinau, eveniment la care au fost prezenti aproximativ 30.000 de participanți. Capitala Republicii Moldova, cetatenii moldoveni au asistat la programul muzical-poetic apoi zecile de mii de participanti la Marea Adunare Națională de la Chișinău au votat Unirea cu Romania.

De la tribuna amplasata in Piata Marii Adunari Nationale din fata sediului Guvernului Moldovean au luat cuvantul reprezentanti ai difgeritelor categorii sociale, de la lideri ai Miscarii de Eliberare Nationala din 1990 pana la moldoveni plecati peste hotare si reprezentanti ai minoritatilor locale. Ca oaspeti de seama au luat cuvantul doi parlamentari din Legislativul de la Bucuresti, acestia au salutat lucrarile Marii Adunari Nationale si dorinta legitima a poporului nostru de a se reunifica.

Braileni la mitingul din 5 iulie din Chisinau

Intreaga manifestatie s-a desfasurat sub efigia lui Stefan cel Mare, iar Anatol Ursu, presedintele Miscarii Civice Tinerii Moldovei- una dintre Organizatiile organizatoare, a declarat in cursul evenimentului: ,,Ghidati de memoria si imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile” apoi a continuat sa vorbeasca despre idealul si scopul tuturor evenimentelor unioniste din ultimii 25 de ani: ,,am pornit in mars spre Bucuresti. Ii chem alaturi de noi pe toti cei din localitatile in care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem sa mergem pe jos si sa cerem fratilor de peste Prut sa ne accepte Unirea. Domnule presedinte Iohannis, primiti-ne acasa!”.

braileni in Basarabia in 5 iulie 2015

Participantii la cea de-a patra Mare Adunare Nationala, intruniti pe 05 iulie la Chisinau, au dezbatut situatia politica, sociala si economica actuala, precum si contextul international actual, avand in vedere trecutul milenar al poporului nostru, unitatea de limba, cultura si istorie a tuturor romanilor. Cei prezenti reafirmandu-si atasamentul la valorile democratice si la adevarul istoric continut in documentele Marii Adunari Nationale din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 si 27 august 1991, in Avizul privind aprecierea politico-juridica a Pactului Ribbentrop-Molotov, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 23 iunie 1990 si in Declaratia de la Chisinau a Conferintei Stiintifice Internationale Pactul Ribbentrop-Molotov si consecintele sale din 28 iunie 1991. Vorbitorii au considerat ca adoptarea la 27 august 1991 a Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova fata de U.R.S.S. si recunoasterea de catre Romania a independentei Republicii Moldova a fost un pas necesar in contextul istoric de la finele veacului trecut, pentru lichidarea consecintelor dezmembrarii nationale de la 1940 si apropierea comunitatilor din cele doua state.

S-a precizat, cu toata convingerea, ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in anul 2007 este de o importanta fundamentala pentru propasirea poporului roman. Unii vorbitori, dintre cei ce au mai luat cuvantul de la tribuna amplasata in Piata Marii Adunari Nationale, au mentionat- pentru cei 30000 de oameni ce scandau ,,Vrem Unire!, Vrem Unire! Vrem sa ne unim cu tara!”, ca dreptul la autodeterminare reprezinta o prerogativa a intregii natiuni, a intregului popor!

S-a declarat realizarea dreptului la unitate nationala al romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, dezideratul cel mai important care nu mai poate fi amanat! Cetatenilor, ce au umplut Piata Marii Adunari Nationale din fata sediului Guvernului Moldovean, li s-a spus inca o data ca dezbinarea nationala, asa cum s-a vadit in ultimele decenii, nu duce decat la risipirea mijloacelor materiale si a energiilor spirituale, provocand imense suferinte poporului nostru.

Miting 5 iulie Chisinau 2015

S-a reiterat indemnul la unitate, pentru ca numai impreuna putem fauri un viitor demn pentru cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului. Intru realizarea reunificarii nationale s-a facut urmatorul apel: ,,Toti factorii de dcecizie din Romania si Republica Moldova, ca, mai presus de ideologiile si interesele de partid, sa promoveze solidaritatea nationala si sa contribuie la reunirea celor doua maluri ale Prutului; parlamentele si guvernele celor doua state sa constituie de urgenta grupuri de lucru comune in vederea elaborarii unor acte de fundamentare economica, legislativa si politica a Unirii; presedintele Romaniei si presedintele Republicii Moldova, ministerele de externe de la Chisinau si Bucuresti, sa ia in discutie subiectul viitorului comun al celor doua state in organismele internationale din care fac parte Republica Moldova si Romania; Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana, parlamentele si guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene, sa sprijine actiunile de apropiere a celor doua state romanesti.” Sensul si scopul tuturor Evenimentelor Unioniste din ultimul sfert de secol sunt de conjugare a tuturor eforturilor, romani si basarabeni, pentru a intampina in 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitiva, a Basarabiei la sanul Patriei Mama, Romania. S-a votat in unanimitate, de catre toti cei prezenti, refacerea unitatii nationale prin unirea Republicii Moldova cu Romania. Inca o data spun, cu deosebita mindrie si multumire, ca am fost martor si participant la marele pas facut de cele doua tari si popoare, Romania si Moldova. Asa sa ne ajute Dumnezeu! 05.07.2015 .

Basarabia Chisinau 5 iulie 2015

Dupa incheierea manifestarii din Piata Marii Adunari Nationale, s-a derulat un mars in care s-a strigat ,,Noi vrem unirea cu tara mama! Noi vrem unirea cu Romania!”, cat si alte lozinci patriotice in fata Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau. Marsul Unionistilor se va derula pe jos in urmatoarele zile- incepand cu 05 iulie, urmand traseul Straseni-Lozova-Calarasi-Cornesti-Ungheni, iar trecerea Prutului se va face pe jos sambata, 11 iulie, ora 10:00, intr-o refacere la scara mare a Podului de flori. Organizatorii invita toti doritorii sa se alature marsului sau sa vina la Prut, toate actiunile fiind autorizate si conditiile necesare fiind asigurate ( transport, cazare, etc. ). Ceea ce am vazut duminica la Chisinau, este pentru prima data in istoria recenta, a ultimilor ani, cand evenimente, actiuni in favoarea Unirii se bucura de un imens sprijin popular!

 

Autor Virgil Andronescu 07 Iulie 2015, 18:01 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii