”Hai iu iu!” - impresii de spectator

De Georgiana Tudor 03 Decembrie 2014, 16:47 Atitudini

Hai iu iuÎn perioada 1-7 decembrie se desfăsoară Festivalul National Zile si Nopti de Teatru la Brăila cu tema: Mari povesti - Mari regizori. Evenimentul are loc după ce, în săptămâna precendentă, avusese loc Festivalul Teatrului Dramatic la Brasov. Pot mentiona că unele piese au migrat pe ambele scene.

Pe 2 decembrie s-a jucat ”Hai iu iu!” - concert de remixuri realizat în cinstea Mariei Tănase. Tocmai de aceea am ales să port costumul national la un asemenea eveniment, atât în cinstea marii doamne a cântecului românesc cât si cu ocazia Zilei Nationale a Românei.

Fiind o piesă regizată de Radu Afrim, mă asteptam să fiu luată prin surprindere, să mi se dea de gândit si nu mi-au fost înselate asteptările. Radu Afrim este un regizor tânăr profund modern. L-am urmărit în emisiuni si i-am vizionat piesele pentru că teatrul său este unul controversat, contestat de unii si lăudat de altii.

În opinia mea, el este un artist adevărat, cu viziune, care lucrează la modernizarea si contemporaneizarea teatrului românesc. Deja putem vorbi despre un specific al stilului său, despre anumite motive recurente si chiar despre tehnici aparte de a pune în scenă. Spre exemplu, chiar în ”Hai iu iu!”  spatele scenei este tratat ca o fereastră - universul în care se joacă nu este unul închis, ci deschis spre neant, spre real; în cazul acesta fereastra a fost reprezentată de proiectii video. De asemenea, a apărut si motivul erosului demistificat, batjocorit, decăzut, de bravadă, cel spiritual ajungând să fie tragedie - nevasta măritată de părinti pentru avere îi cântă sotului ”urât” până acesta se spânzură.

Personajele sunt îmbrăcate sumar în haine negre, usor largi, menite să dea volum si să aibă o miscare proprie în dansul actorilor.

Spectacolul Hai Iu Iu Nu Hey You You s-a născut la Gala Tânărului Actor – HOP – program permanent al UNITER, la Costineşti, la început de septembrie,  timp de 4 zile pline, şi este rezultatul atelierului de creaţie „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea.

S-a reusit o adaptare a pieselor Mariei Tănase pe toate genurile  muzicale moderne: de la hard rock, la pop, dubstep, disco, baladă, cor, etc.
moment spectacol Hai iu iu
Povestea piesei: personajele privesc hipnotizate poza Mariei Tănase până încep să danseze într-un joc mistic al ielelor. Rând pe rând  Rareş Andrici, Irina Antonie, Aida Avieriţei, Ilona Brezoianu, Anghel Damian, Flavia Giurgiu, Amalia Huţan, Lorena Luchian, Ruxandra Maniu, Ioan Paraschiv, Gabriel Sandu, Petre Ancuţa& Emilian Marnea vin pe scenă si interpretează câte o piesă acompaniate de dans, de alte personaje, de film sau doar instrumental, totul decurgând într-o ordine logică sau simbolică.

Viziunea unică se distinge în fiecare remix, dar mai ales în cunoscuta ”Cine iubeste si lasă”, unde filmuletul ne prezintă rodul blestemelor, al pedepsei lui Dumnezeu. Nu lipseste ironia. Au fost momente în care s-a râs copios: conflictul dintre două actrite pentru Badea Gheorghita, dar si dintre cei doi cavaleri îmbrăcati în frac pe post de lăutari.

Traditionalul se împleteste cu modernul în cele mai neobisnuite moduri, dar cu un rezultat demn de admirat pentru că ajungi să te miri de nesecarea izvoarelor, de prospetimea vechiului. Uneori te-ai fi întrebat dacă e sacrilegiu sau omagiu, dar tind să mă îndrept către cea de-a doua categorie, deoarece spectacolul reuseste să ne apropie o Maria Tănase contemporană, vie, plină de energie, exact cum a fost marea  artistă.

 

Autor Georgiana Tudor 03 Decembrie 2014, 16:47 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii