Scandalul lemnului tăiat ilegal în România a ajuns în presa germană

De Redactia 10 Mai 2015, 10:26 Administrative

In urma anchetei publicate săptămâna trecută de catre cotidianul german ”Der Spiegel” despre lemnul tăiat ilegal în România, Environmental Investigation Agency vine cu noi precizări.

Prestigiosul ziar german Der Spiegel a concluzionat că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a acceptat în mod repetat să primească lemn tăiat ilegal de la agenţii sub acoperire care lucrează pentru organizația non-profit Environmental Investigation Agency (EIA) şi a încercat, pentru prima dată, la nivel de conducere, să muşamalizeze această poveste.

Când jurnalistul Der Spiegel a contactat compania Schweighofer pentru a comenta acuzaţiile, aceasta a pus la dispoziţie un mail trimis din partea companiei către investigatorul EIA, drept dovadă a interesului companiei de a cumpăra lemn tăiat în condiţii legale. Totuşi, Der Spiegel a precizat că mailul a fost trimis la mai bine de 24 de ore după ce compania Schweighofer a fost informată de către presa română în legătură cu investigaţia sub acoperire, sugerând că mailul a fost scris deși se știa că urmează să fie făcut public. În toată corespondenţa anterioară cu agentul sub acoperire, oficialii Schweighofer s-au arătat foarte interesaţi să cumpere lemn tăiat ilegal.


Încercarea companiei Holzindustrie Schweighofer de muşamalizare arată implicarea la nivel înalt

Oare CEO-ul companiei, Gerald Schweghofer, era la curent cu încercarea de muşamalizare a poveştii în faţa celui mai important săptămânal german? Presupunem că este nevoie de aprobarea sa atunci când mailuri interne sunt făcute publice şi mai ales când un ziar scrie despre propria investigaţia în legătură cu posibile acţiuni ilegale ale firmei.

Gerald Schweighofer a dat publicităţii o declaraţie conform căreia materialul video al celor de la EIA a suferit „tăieturi excesive la montaj” şi „a indus în eroare”, dar cei de la Der Spiegel au vizionat întregul material video şi au ajuns la aceeaşi concluzie ca cei de la EIA: persoanele aflate la conducerea reprezentanţei Schweighofer din România acceptă lemn ilegal, în deplină cunoştinţă de cauză şi oferă bonusuri pentru acesta. EIA a informat compania Schweighofer că nu îi va mai pune la dispoziţie nici un alt material video.

În continuare Gerald Schweighofer a afirmat că dovezile celor de la EIA reprezintă „afirmaţii ale unui angajat al firmei”. EIA subliniază faptul că angajaţii prezentaţi în materialul filmat sunt cei mai importanţi oameni de la conducerea firmei, care supervizează toate achiziţiile din România, printre care se află şi Karl Schmid, manager de achiziţii de 13 ani, şi adjunctul lui.

„Este foarte trist că primul instinct al companiei a fost să încerce să acopere adevărul”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA – SUA.

În acest moment noul Cod Silvic este în dezbatere în cadrul Camerei Deputaților. În septembrie anul trecut Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare Primului Ministru al României prin care ameninţa voalat că va da în judecată Guvernul României dacă legea nu urmează să fie schimbată în favoarea companiei.

„Este şocant să afli că o companie austriacă ameninţă să dea în judecată Guvernul României, în timp ce acceptă lemn tăiat ilegal din România.”, a spus von Bismarck.

În această săptămână 34 de organizaţii non-guvernamentale au trimis o scrisoare comună adresată ambasadelor şi consulatelor Austriei din Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, Bucureşti şi Timişoara. Scrisoarea se încheie cu următoarele: „Sperăm că statul austriac pe care îl reprezentaţi nu va aproba şi nu va sprijini astfel de practici ale unei companii care ignoră legistaţia naţională şi europeană.”

O petiţie prin care se cere votarea Codului Silvic fără a fi modificat a fost de asemeni semnată de o mare parte a societăţii civile. Sâmbătă, 9 mai, vor fi organizate proteste în mai mult de 10 oraşe de pe teritoriul României.

Investigația realizată de Der Spiegel poate fi găsită aici:
http://www.spiegel.de/spiegel/vorab/umweltschutz-holzunternehmen-schweighofer-in-bedraengnis-a-1031647.html
Materialul video (cu filmarea undercover) realizat de EIA se găsește la adresa  www.eia-global.org și www.eia-international.org.

 

Autor Redactia 10 Mai 2015, 10:26 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii