Gheorghe Bunea Stancu: Avem cate putin pentru fiecare dintre cei care vor sa serveasca cultura judetului

De Virgil Andronescu 22 Noiembrie 2011, 08:50 Administrative


 
Luni, 21 noiembrie am asistat la inaugurarea sediului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din judetul Braila. La taierea panglicii si la turul interiorului cladirii a fost prezenta toata mass-media braileana cat si cele mai importante autoritati locale si judetene.

Panglica a fost taiata de Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu si de Primarul Municipiului Braila, Gabriel Aurel Simionescu. Gherorghe Bunea Stancu a condus grupul de jurnalisti dar si pe oficialii prezenti prin labirintul cladirii Centrului, aratandu-le, de la foisorul restaurat si amenajat cu raspundere si bun gust pana in subsolul reabilitat si dotat ultramodern, prin toate incaperile in care s-a vazut ca toate spatii, inclusiv cele mai mici si nefolositoare la prima vedere, sunt utile si folositoare daca societatea constructoare a dorit sa faca o lucrare pe bani europeni si la nivel european.

Reabilitarea acestei cladiri de patrimoniu iostoric a fost finantata in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 Axa 5 pentru Dezvoltare durabila si promovarea turismului DMI 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si creearea / modernizarea infrastructurilor conexe. In scurtul discurs tinut de Bunea Stancu, acesta a precizat ca ,,finantarea este una mixta, principala finantare este de pe Programul de Finantare Regional cu bani europeni, cofinantarea fiind din partea Consiliului Judetean.

’’ Valoarea totala a proiectului a fost de 4.064.611, 68 lei iar asistenta nerambursabila solicitata a fost de 3.083.442 lei. ,,Noi am data cum 1 miliard 4 sute de lei diferenta sumei data din bani europeni.’’ Obiectivul general al acestei reabilitari a cladirii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale a judetului Braila. La exterior s-au restaurat fatadele cladirii: s-a inlocuit tamplaria exterioara, s-au refacut si reparat ancadramente si ornamente, s-au facut finisaje exterioare, s-a rectificat linia acoperisului si s-a refacut grilajul decorativ. In interiorul cladirii s-au facut amenajari interioare: s-au realizat noi cai de acces si evacuare, s-a reamenajat foaierul, s-a remodelat scara principala, s-a termoizolat planseul si s-au reparat si finisat fisurile si crapaturile existente. Lucrari s-au mai realizat si in cazul altor componente: s-a facut verificare si inlocuire grinzi si componente din lemn, s-a revizuit sarpanta, stresinile, jgheaburile si burlanele. Bunea Stancu a spus despre cladire ca e ,,o realizare spectaculoasa’’ si a multumit constructorului ,, care si-a dat toata silinta sa se incadreze in bugetul cu care a castigat licitatia, fara a majora suma si fara a aduce bugetului modificari esentiale, fiindca sunt multe spatii, spatii de productie necesare in viitor pentru alte cateva proiecte deja castigate, spatii unde functioneaza sectia de ceramica- dotata cu cuptoare pentru arderea lutului, spatii unde vor functiona razboaie de tesut imediat ce vor fi aduse si montate.’’

Stancu a mai precizat ca ,,probabil, o sa avem aici si pictura, iar in primul rand trebuie sa ne ocupam de tot ceea ce inseamna promovarea culturii judetului Braila.’’ Promovarea consta intr-o campanie de aducere la cunostinta brailenilor si a turistilor romani si straini prin mass-media si alte modalitati specifice. Se doreste promovarea culturii traditionale care va duce la dezvoltarea turismului brailean. Bunea Stancu a reamintit audientei c aca ,,pe langa Centrul de Creatie sunt multe festivaluri care se organizeaza in judetul Braila, avem umor si alte lucruri la care cei de aici sunt partasii, inclusiv colaborarea cu Scoala Populara de Arta ,, Vespasian Lungu.’’ Presedintele CJ si-a exprimat sincer bucuria ca ,, in centrul orasului mai avem o astfel de cladire, cladire cu care trebuie sa ne mandrim, si careia trebuie sa-i facem o mobilare asa cum se cuvine.’’

In incheierea discursului, Stancu si-a exprimat credinta ,, ca si toti cei prezenti au speranta in Dumnezeu’’ ca ,, in perioada imediat urmatoare vom avea si aprobarile pentru mobilier.E pacat sa nu avem o dotare la nivelul constructiei pe care am inaugurat-o noi astazi! Avem cate putin pentru fiecare dintre cei care vor sa serveasca cultura judetului, pentru a promova imaginea brailei si pentru a renaste cultura Brailei.’’

Primarul Gabriel Aurel Simionescu a rostit cateva cuvinte despre proiectele de restaurare care sunt in curs si despre cele ce vor fi demarate in perioada urmatoare. Acesta crede ca ,, vom avea o perioada foarte interesanta in legatura cu centrul istoric al brailei’’ si nominalizeaza ca lucrari de restaurare incheiate, spunand ca ,, a fost  Muzeul Brailei, acum este Centrul de Creatie Populara’’, se lucreaza la Biblioteca Judeteana, am dat ordin de incepere a lucrarilor  la Casa ,,Goanga’’ iar teatrul ,,Maria Filotti’’ va fi in ultima etapa in preocedura de evaluare care se va face la fata locului.’’ Teatrul e si el pe lista restaurarilor si ,,va intra in niste lucrari de mare anvergura’’ tine sa sublinieze Aurel Simionescu. Acesta promite ca Piata ,,Traian’’, centrul istoric al Brailei, va capata o alta forma.

Acesta vorbeste despre o actiune complementara - Consiliul Judetean si Municipalitate, pentru ca ,,acest loc incarcat de istorie, simbol al Brailei, sa-si recapete valoarea pe care a avut-o si de care brailenii si turistii care viziteaza Braila sa fie mandri.’’ Autoritatile locale s-au pus pe restaurare si doresc ca populatia brailei sa participe la tot ceea ce incearca acestea sa faca in acesta perioada in Braila si pentru braileni.  

 

Autor Virgil Andronescu 22 Noiembrie 2011, 08:50 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii