ASF a decis reluarea activitătii de practicare a asigurării de răspundere civilă RCA de către Euroins

De Alexandrina Iordache 20 Septembrie 2013, 00:43 Administrative
Consiliul ASF a decis în sedinta de miercuri, 18 septembrie 2013, încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA. Societatea poate relua practicarea RCA începând cu momentul primirii comunicării din partea ASF, se precizeaza in comunicatul de presa dat publicitatii de ASF.

Decizia a fost luată după ce societatea EUROINS a prezentat, la solicitarea ASF, modul în care a corectat până acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013, de interzicere temporară a practicării asigurării RCA si un plan de măsuri care vizează corectarea sustenabilă a aspectelor sesizate în acţiunile de control.

Implementarea planului de măsuri va fi atent monitorizată, la sediul societății EUROINS, de către un reprezentant ASF, pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Planul de măsuri include, printre altele, următoarele obligatii pentru societatea EUROINS:

• să revizuiască dosarele de daună RCA aflate în rezerva de daună la data de 31.08.2013, în termen de două luni de la data primirii deciziei;
• să revizuiască procedura de solutionare a petitiilor astfel încât să corecteze inconsecventele/neclaritătile/neconformitătile fată de prevederile normelor ASF, în termen de o lună de la data primirii deciziei;
• să facă obiectul unei monitorizări a modului de înregistrare si gestiune în sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de daună RCA. EUROINS va transmite lunar către ASF o serie de informatii printre care: situatia dosarelor aflate în soldul rezervei, situatia avizărilor de daună din luna anterioară, situatia dosarelor de daună plătite în luna anterioară, situatia dosarelor de daună lichidate în luna anterioară.

In data de 28 august 2013, ASF a sanctionat EUROINS cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA. În aceasi sedință, ASF a hotărât sanctionarea directorului general al societătii cu amendă în cuantum de 50.000 de lei si sanctionarea directorului de daune al societătii cu retragerea aprobării acestuia.

Decizia ASF, din 28 august 2013, a fost luată după ce controlul efectuat la EUROINS în perioada mai-iunie 2013 a constatat printre altele că:

• reglementările si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
• a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii fată de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună;
• plata unor dosare de daună către păgubiti s-a făcut cu întârziere fată de termenele prevăzute de normele legale;
• au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretentiilor de despăgubire si la motivatia respingerii.

La sfârsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cotă de piată pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară doreste să informeze publicul că va monitoriza cu vigilentă modul în care atât compania EUROINS, cât si celelalte societăti de asigurări înteleg să instrumenteze si să finalizeze dosarele de daună, precum si cum înteleg societătile de asigurări să respecte drepturile asiguratilor, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

 

Autor Alexandrina Iordache 20 Septembrie 2013, 00:43 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate