ASF a aplicat amenzi de aproape 800.000 de lei în sectorul asigurarilor

De A.Frangu 23 Ianuarie 2014, 09:56 Administrative
Autoritatea de Supraveghere Financiara aduce la cunostinta ca de la înfiintare pâna la data de 31.12.2013, 43 de amenzi au fost aplicate în sectorul asigurarilor in valoare de 782.000 de lei.
Autoritatea de Supraveghere Financiara precizeaza ca obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntara a industriei reglementate si nu de conformare în urma aplicarii de amenzi.

Detalii in comunicatul de mai jos:
În vederea unei bune informari a publicului, Autoritatea de Supraveghere Financiara doreste sa faca urmatoarele comunicari în privinta unor controale si sanctiuni, cu relevanta pentru piata asigurarilor, derulate si aplicate de la înfiintarea ASF pîna la 31 decembrie 2013.

Societatea ONIX Asigurari SA

În data de 18.12.2013, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarât:

- Retragerea aprobarii domnului Simone Lentini - persoana semnificativa, Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie la societatea Onix Asigurari SA.

Premisele deciziei:

Autoritatea de Supraveghere Financiara a constatat ca domnul Simone Lentini nu a respectat conditiile asumate în urma aprobarii din partea CSA din data de 12.09.2012.

Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA

În data de 20 noiembrie 2013, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat:

- sanctionarea domnului Iulius Alin Bucsa, Presedinte al Directoratului Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amenda în cuantum de 50.000 de lei;
- sanctionarea domnului Liviu Stoicescu, membru al Directoratului Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amenda în cuantum de 50.000 de lei;
- sanctionarea domnului Irinel Dinu, conducatorul departamentului de daune din cadrul societatii ASTRA SA, cu amenda de 30.000 de lei.

Premisele controlului:

Amenzile au fost aplicate în urma aspectelor sesizate în cadrul controlului ASF desfasurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societatii ASTRA. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalitatii de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012.

Decizia de control a fost luata dupa ce, în prealabil, ASF a solicitat societatii ASTRA clarificari în privinta modului în care societatea întelege sa instrumenteze dosarele de dauna. Întrucât clarificarile oferite de societate nu au fost satisfacatoare, ASF a decis controlul la Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA.

În plus, fata de amenzile în valoare de 130.000 de lei, ASF a solicitat societatii ASTRA sa duca la îndeplinire mai multe masuri printre care:

Revizuirea normelor/procedurilor/instructiunilor interne privitoare la instrumentarea dosarelor de dauna, astfel încât sa respecte toate cerintele si termenele prevazute de legislatie în ceea ce priveste instrumentarea dosarelor de dauna (pentru asigurarile RCA);

Revizuirea normelor/procedurilor/instructiunilor interne cu privire la solutionarea petitiilor, astfel încât sa asigure înregistrarea în registrul unic de petitii a tuturor petitiilor primite de societate.

OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA
 
În data de 23 iulie 2013, Consiliul ASF a hotarât:
 
- sanctionarea cu amenda în cuantum de 50.000 de lei a domnului Mihail Tecau - Presedinte Directorat OMNIASIG VIG;
- sanctionarea cu amenda în cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski - vicepresedinte Directorat;
- sanctionarea cu amenda în cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covacescu - membru Directorat;
- stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea sa rectifice neregulile constatate.
 
Premisele controlului:
 
Consiliul CSA a dispus, în data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, având ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor în asigurari).

Rezultatele si detaliile controlului desfasurat la OMNIASIG VIG SA au fost anuntate aici: http://www.asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/1109-controale-efectuate-de-asf-la-euroins-omniasig-vig-i-astra-asigurri

Euroins România Asigurare Reasigurare SA
 
a) În data de 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotarât:
 
1. sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de daune al societatii Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amenda în cuantum de 50.000 de lei;
2. stabilirea în sarcina societatii a mai multor obligatii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de dauna respinse de societate, pentru care termenul de prescriptie nu a intervenit si gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

Rezultatele si detaliile controlului desfasurat la Euroins România Asigurare Reasigurare SA au fost anuntate aici: http://www.asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/1109-controale-efectuate-de-asf-la-euroins-omniasig-vig-i-astra-asigurri

b) În data de 28 august 2013, Consiliul ASF a hotarât:

• interzicerea temporara a practicarii de catre Euroins România Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
• sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societa?ii Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amenda în cuantum de 50.000 de lei;
• sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Rezultatele si detaliile acestei decizii au fost anuntate aici: http://www.asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/1114-asf-a-sancionat-euroins-cu-interzicerea-temporar-a-practicrii-asigurrii-rca

c) În data de 18 septembrie 2013, Consiliul ASF a hotarât:

- încetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins România Asigurare Reasigurare SA simultan cu implementarea unui plan de masuri de catre Euroins.

Detaliile acestei decizii au fost comunicate aici: http://www.asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/1346-asf-a-decis-reluarea-activitatii-de-practicare-a-asigurarii-de-raspundere-civila-rca-de-catre-euroins

Conduita ferma a Autoritatii de Supraveghere Financiara va continua si în anul 2014 pentru a crea premizele ca societatile de asigurari sa întelega pe deplin ca trebuie sa instrumenteze si sa finalizeze dosarele de dauna într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguratilor.


 

Autor A.Frangu 23 Ianuarie 2014, 09:56 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate