Se vor derula la D.G.A.S.P.C. Brăila și în Stațiunea Lacul Sărat evenimente anti-drog

De Comunicat 25 Iunie 2019, 19:47 Administrative

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, cu scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru contracararea acestui fenomen.

Anul acesta, tema propusă de UNODC este „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, temă ce îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei. Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiţie, sănătate şi serviciile sociale, pentru a oferi soluţii integrate, în acord cu convenţiile internaţionale şi cu respectarea drepturilor omului.

În concordanță cu misiunea instituțională și implicit cu obiectivele specifice cuprinse în documentele strategice în domeniul reducerii cererii de droguri, Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură, ca în fiecare an, organismelor internaționale pentru marcarea Zilei Internaţionale împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, prin organizarea de activităţi, la nivel naţional, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la dinamica acestui fenomen.

Astfel, ANA va promova mesajul propus de UNODC şi va organiza, în Bucureşti şi în parcurile şi pieţele centrale ale municipiilor reşedinţă de judeţ din toată ţara, o serie de activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare şi de petrecere a timpului liber, concursuri sportive cu tematică antidrog, destinate copiilor şi tinerilor, dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul și traficul de droguri, precum şi exerciții cu ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri, având ca obiectiv conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile și pericolele consumului de substanţe interzise.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consilere Antidrog Brăila derulează activități dedicate acestui eveniment pentru a sensibiliza comunitatea locală cu privire la dinamica fenomenului, consecințele consumului asupra sănătății și a infracționalității asociate. O primă activitate a avut loc la Colegiul Economic ”Ion Ghica”, în parteneriat cu Penitenciarul Brăila și instituția gazdă. Evenimentul informativ-educativ, adresat elevilor, s-a derulat sub forma unei ample dezbateri pe tema rezolvării de probleme și a luării deciziilor, având în față exemple de persoane care au luat, la un anumit moment, o decizie greșită. Problema pe care doreau să o rezolve, aplelând la droguri, le-a creat încă o problemă în plus...privarea temporară de libertate. Persoanele private de libertate, prezente la activitate, au transmis elevilor mesaje vii, motivatoare, cu scopul de a-i invita la reflecție și a-i responsabiliza cu privire la deciziile pe care le iau în fiecare zi.

Activități de sensibilizare, conștientizare, subsumate campaniei, se vor derula la D.G.A.S.P.C. Brăila și în Stațiunea Lacul Sărat, în parteneriat cu IPJ, IJJ și voluntarii centrului.

Subtemele campaniei de anul acesta se referă la:

1.Tratament adaptat pentru consumatorii de droguri:
Pentru a oferi acces la tratament pentru persoanele care consumă droguri, instituţiile din domeniul justiţiei şi sănătăţii trebuie să lucreze împreună.
Acest lucru se aplică pentru serviciile de tratament şi cele de reducere a riscurilor disponibile atât în comunitate, cât şi în mediul privativ de libertate.

2.Crearea legăturii între prevenire, tratament şi incluziune socială:
Întărirea legăturilor de comunicare în familii, şcoli şi comunitate poate creşte rezistenţa tinerilor în faţa drogurilor şi poate susţine reabilitarea şi reintegrarea socială, ajutând la prevenirea criminalităţii şi a violenţei.

3.Acumularea cunoştinţelor necesare în domeniul justiţiei şi al sănătăţii:
Sunt necesare studii şi analize pentru a cunoaşte cât mai bine problematica drogurilor, pentru ca factorii de decizie să fie cât mai bine informaţi şi pentru ca deciziile care se iau în domeniu să fie bazate pe evidenţe ştiinţifice.


CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG BRĂILA

 

Autor Comunicat 25 Iunie 2019, 19:47 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii