Restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de coronavirus

De AmosNews 09 Martie 2020, 20:51 Administrative

Începând din 9 martie 2020, ora 12:00, intră în vigoare deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu noul coronavirus.

Astfel, sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.

Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin.

Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricţiile menţionate se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Vă reamintim că începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane.

Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată.

Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publică locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Până la 31 martie a.c., aparţinătorii pacienţilor nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată şi aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unităţile de învăţământ în cazul apariţiei cazurilor de COVID - 19 (coronavirus) în respectivele unităţi. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid şi unitar, prin decizie a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Până astăzi, 9 martie, la nivel naţional au fost confirmate 15 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID - 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 15 cetăţeni care au contactat virusul, 5 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Toţi pacienţii internaţi au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizate cu atenţie.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 12.789 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

În cursul zilei de ieri, 8 martie, au fost înregistrate 107 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 917 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul COVID - 19 (coronavirus) la nivel european şi global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puţin afectate de acest virus.

Până la data de 8 martie 2020, au fost raportate 9161 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

ŢARA - CAZURI CONFIRMATE - DECEDAŢI - VINDECAŢI*

Italia
Cazuri confirmate: 5883 (+1247)
Decedaţi: 233 (+36)
Vindecaţi: 622 (+33)

Franţa
Cazuri confirmate: 716 (+103)
Decedaţi: 10 (+1)
Vindecaţi: 12

Germania
Cazuri confirmate: 847 (+163)
Decedaţi: 0
Vindecaţi: 18

Spania
Cazuri confirmate: 430 (+83)
Decedaţi: 5
Vindecaţi: 30

Regatul Unit
Cazuri confirmate: 206 (+43)
Decedaţi: 2 (+1)
Vindecaţi: 18

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAŢIE GLOBALĂ LA 8 MARTIE 2020

CAZURI CONFIRMATE - DECEDAŢI - VINDECAŢI*

Cazuri confirmate: 105828 (+3696)
Decedaţi: 3584 (+96)
Vindecaţi: 60693 (+752)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 7-8 martie

Grupul de Comunicare Strategică

 

Autor AmosNews 09 Martie 2020, 20:51 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Silvia 10 Martie 2020, 13:37

    Multumesc pentru informatie!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii