Educație juridică desfășurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila

De Frimu Ghinea 06 Martie 2018, 20:03 Administrative

Activitate Politia Braila

Desfăşurate sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, în perioada 5-9 martie 2018, activităţile de educaţie juridică din judeţul Brăila se desfăşoară în această săptămână şi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila şi specialişti ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi şi-au unit forţele pentru a aduce o informare completă şi corectă, structurată pe teme de interes pentru elevii brăileni.

Activităţile, organizate în comun cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, au fost analizate în Comisia judeţeană de monitorizare a activităţilor preventive, constituită în baza Ordinului M.A.I. nr. 119 din 03.10.2017 privind organizarea activităţilor cu caracter preventiv în domeniul ordinii şi siguranţei publice desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Prima zi a săptămânii de educaţie juridică a debutat cu întâlniri ale poliţiştilor şi jandarmilor cu elevii din municipiul Brăila, temele abordate fiind: “Faptele mele şi consecinţele acestora” şi “Familia şi familia extinsă. Violenţa în familie”.

Prima temă a constituit subiect de discuţii, întrebări şi răspunsuri pentru elevii Şcolii Gimnaziale "Sf. Andrei" Brăila, scopul activităţii fiind conştientizarea elevilor cu privire la modul în care îi poate afecta săvârşirea de fapte penale sau contravenţionale. În cadrul prezentării, oamenii legii au urmărit înţelegerea de către elevi a următoarelor aspecte:

-noţiunile de infracţiune, contravenţie, răspundere penală şi contravenţională, autor, complice, instigator;
-influenţa pe care o au anturajul, absenteismul ori consumul de alcool, tutun şi droguri asupra comportamentului tinerilor;
-măsurile educative aplicabile minorilor;
-infracţiunile/contravenţiile cel mai des săvârşite de minori, modalităţile de prevenire şi sancţiunile aplicabile celor care le săvârşesc;
-recomandări pentru gestionarea stărilor conflictuale care apar în mediul şcolar, pentru a preveni degenerarea acestora în acte de violenţă fizică;
-recomandări pentru prevenirea implicării minorilor în acte de violenţă la manifestări cultural-artistice şi sportive.

A doua temă de discuţie, “Familia şi familia extinsă. Violenţa în familie” a fost abordată de reprezentanţii legii cu elevii Colegiului Economic "Ion Ghica" Brăila, pentru creşterea gradului de informare al tinerilor cu privire la formele de manifestare a violenţei domestice şi modalităţile de prevenire şi gestionare a acestora. Printre aspectele dezbătute s-au numărat:

-noţiunile de familie, familie extinsă, membru de familie;
-drepturile şi îndatoririle părinteşti, precum şi cele ale copiilor;
-formele de manifestare a violenţei domestice, conform Legii nr. 217/2003, republicată, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie;
-măsurile care trebuie luate de victimele violenţei în familie, pentru a nu se ajunge la situaţii foarte grave, care le-ar putea costa chiar viaţa sau, dimpotrivă, le-ar putea aduce în faţa justiţiei.
-reglementările din Codul Penal referitoare la violenţa în familie şi sancţiunile aplicabile agresorilor;
-ordinul de protecţie care poate fi solicitat de victimă;
-serviciile de care pot beneficia victimele şi instituţiile la care pot apela pentru sprijin.

Elevii de liceu au vizionat filmul „Aripi frânte”, promovat în cadrul campaniei cu acelaşi nume, derulată de Poliţia Română în parteneriat cu Asociaţia „Necuvinte” şi au primit ghiduri ale siguranţei pentru victimele violenţei în familie.

Săptămâna continuă cu activităţi adresate elevilor Şcolilor Gimnaziale "Ion Creangă " Brăila şi " Fănuş Neagu Brăila, pe tema "Comunicarea şi spaţiul public virtual. Pericole din spaţiul social-media", dar şi cu activităţi de informare şi prevenire a faptelor de corupţie, susţinute de ofiţerii D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila şi adresate elevilor liceeni.

 

 

Autor Frimu Ghinea 06 Martie 2018, 20:03 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii