Curtea de Conturi a câștigat în 2017 86% din procesele prin care s-au contestat concluziile sale

De Mihai Vintilă 28 Februarie 2018, 15:31 Administrative

Curtea de Conturi a României a dat publicității Raportul de activitate pe anul 2017 unde se arată clar cum concluziile verificărilor sale sunt contestate de cei incriminați și cum aceștia pierd în instanțe în majoritatea cazurilor.

Conform legislației în vigoare împotriva încheierilor pronunțate de comisiile de soluționare a contestațiilor se pot formula acțiuni la instanțele de judecată, din cadrul secțiilor de contencios administrativ, constituite la nivelul tribunalelor,curților de apel și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe parcursul anului 2017 s-a menținut tendința generală de contestare, de către conducerile entităților verificate, a actelor Curții de Conturi întocmite ca urmare a acțiunilor de control/audit public extern. În anul 2017, activitatea de reprezentare în instanță, prin Departamentul juridic, s-a concretizat în 1.595 de cauze din care 450 de cauze provin din auditul public extern efectuat în anul 2017, având ca obiect atât cereri ale entităților verificate care privesc anularea actelor de audit și suspendarea executării lor în cadrul aceluiași dosar de instanță, cât și cereri prin care s-a solicitat doar suspendarea executării actelor de control/audit, acestea fiind înregistrate separat pe rolul instanțelor judecătorești. Activitatea de reprezentare a inclus și alte categorii de litigii, respectiv conflicte de muncă cu salariații instituției, contestații la executare ș.a., care au însă o pondere redusă.

Din totalul de 1.595 de litigii, 427 au fost soluționate definitiv și/sau irevocabil, iar 1.168 sunt în curs de soluționare. Dintre cele 427 de cauze soluționate, 368 au fost în favoarea Curții de Conturi, iar 59 au fost procese pierdute, procesele câștigate reprezentând 86% din cauzele soluționate.

Acest lucru arată nu numai justețea acestori acțiuni de control dar și disperarea celor prinși că au încălcat legislația. Se observă astfel că rolul Curții de Conturi a României este nu numai de verificare dar devine tot mai mult un mijloc de curățare a administrației naționale și locale. S-au atras astfel la bugetul de stat 150,8 milioane de euro din prejudicii și 214,5 milioane din venituri suplimentare. Abaterile financiar contabile au însumat 9,47 miliarde de euro și asta doar în anul 2016!

În anul 2017, pentru prejudiciile identificate și consemnate în actele de audit și control aferente anului financiar 2016, Curtea de Conturi a formulat 127 sesizări către organele de urmărire penală, la cererea departamentelor și a camerelor de conturi.

 

Autor Mihai Vintilă 28 Februarie 2018, 15:31 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii