Brăila.Primul studiu local realizat cu liceeni: 92% dintre ei au consumat alcool, 51% au fumat, 10% au încercat droguri ilicite

De Frimu Ghinea 14 Februarie 2018, 18:23 Administrative

Droguri la Braila in licee

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila a organizat ședința anuală a Grupului de Lucru Antidrog, marti 13 februarie 2018, la sediul Prefecturii Brăila – Sala Rondă.

Pe ordinea de zi au fost prezentate principalele obiective propuse și atinse în anul precedent, împreună cu partenerii instituționali și au fost formulate propuneri pentru anul în curs.

La întâlnire au luat parte reprezentanți ai administrației publice locale, I.P.J, I.S.J., penitenciarelor, I.J.J, consiliului județean al elevilor, ONG-urilor locale, D.G.A.S.P.C, Poliției locală, S.C.C.O., D.A.S, Protoieriei, C.J.R.A.E., Bibliotecii Județene, D.J.S.T.

Elementul de noutate în anul analizat l-a reprezentat primul studiu local realizat în rândul liceenilor brăileni, care a cuprins toate tipurile de droguri. Agenția Națională Antidrog a realizat în perioada 2016 – 2017, studii locale la nivelul tuturor structurilor teritoriale (47) cu scopul de a cunoaște dimensiunile fenomenului în fiecare județ şi sector din Bucureşti, pentru a oferi o diagnoză locală care să orienteze activitatea de prevenire a specialiștilor din centrele județene.

La nivelul județului Brăila, eșantionul reprezentativ (stratificat bistadial, tip cluster) a fost compus din 719 subiecţi, cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%. Instrumentul de colectare a datelor - chestionarul anonim autoaplicat, a cuprins întrebări referitoare la consumul de tutun, alcool, droguri ilicite, factori de risc și protecție, percepția asupra riscului de consum, etc. Specialiștii C.P.E.C.A. Brăila au înmânat elevilor din eșantion chestionarele studiului și plicurile autosigilante pentru asigurarea confidențialității.

Rezultatele colectate au condus către următoarele date cu privire la prevalența consumului de droguri licite și ilicite:

TUTUN
Peste jumătate (51%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, doi din cinci (41%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar o treime (32%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile.

ALCOOL
Analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor (92%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar aproximativ două treimi (63%) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
Pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe (de-a lungul vieții, în ultimul an și ultima lună), sunt valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieților.

Aproape toți au menționat că au consumat alcool cel puțin o dată în viață (96,4%, respectiv 96,9%), 9 din 10 au raportat că au consumat alcool în ultimul an, iar două treimi (66,2%) dintre ei au răspuns că au consumat alcool în ultima lună. De remarcat este faptul că 60% dintre elevi, indiferent de anul de studiu în care sunt înregistrați, au menționat că au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 zile.

În ceea ce privește consumul de alcool cu medicamente: 1,6% dintre adolescenţi au consumat alcool cu medicamente cel puţin o dată în viaţă; iar mai puțin de jumătate dintre aceștia (0,6%) au declarat că au consumat cel puțin o dată și în ultimele 30 de zile. Valorile sunt similare pentru ambele sexe.

DROGURI ILICITE
La nivelul județului Brăila, 10% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) și/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; 4% au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 2% cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Luând în considerare criteriul ”an de studiu”, valorile înregistrate cresc progresiv, în același timp cu anul de studiu: cele mai mari valori pentru toate tipurile de prevalență sunt observate la elevii de clasa a XII a, în timp ce, cele mai mici la cei de clasa a IX-a.

După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 8%; în clasamentul preferințelor urmează consumul de NSP–2,7%, cocaină/crack – 1%, inhalanți, tranchilizante/sedative fără prescripţie medicală cu 0,8% fiecare. Niciun elev nu a declarat consum de droguri injectabile și ketamină.

8% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 4% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 2% în ultimele 30 de zile.

Cele mai mari valori ale prevalențelor, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează în cazul elevilor din clasa a XII-a.

Disponibilitatea drogurilor
22% dintre adolescenţi declară că, dacă ar dori, şi-ar putea procura uşor sau foarte uşor inhalanți. Dintre drogurile ilicite, în opinia elevilor, facil (destul de ușor sau foarte ușor) de procurat sunt: marijuana/hașiș (12%), steroizii anabolizanți (11%) și NSP-urile (9%), iar cel mai dificil de procurat sunt: ketamina, heroina și amfetaminele.

Referitor la percepţia riscurilor pe care le implică consumul de substanțe psihoactive, datele studiului arată că: aproximativ două treimi (62 - 68%) dintre adolescenți atribuie un risc ridicat consumului regulat de NSP sau alte droguri ilicite (amfetamine, ecstasy sau marijuana/ hașiș), fumatului zilnic a mai mult de un pachet de țigări și consumului frecvent a 4-5 pahare de alcool; consumul compulsiv de alcool este asociat cu un risc ridicat de 59% dintre adolescenți; aproximativ jumătate (40 -50%) atribuie un risc ridicat consumului experimental de droguri ilicite și doar 13% atribuie un risc ridicat consumului ocazional de tutun.

Concluzionând, putem afirma că datele prelucrate au evidențiat că majoritatea adolescenţilor (92%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, jumătate (51%) au fumat cel puţin o dată în viaţă, doi din cinci adolescenţi (44%) au consumat alcool în exces, cel puțin o dată în viață, ajungând la starea de ebrietate, 10% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri (inclusiv tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală, inhalanți sau steroizi anabolizanți), iar 2% au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 14 Februarie 2018, 18:23 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii