Bilanţul activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră de pe raza judeţelor Galați şi Brăila în anul 2018

De Redactia 17 Ianuarie 2019, 15:28 Administrative

Pentru personalul din cadrul structurilor poliției de frontieră din județele Galați și Brăila, anul 2018 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.

REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENȚĂ:

În anul 2018, în punctele de trecere a frontierei, s-a înregistrat un număr de peste 2.600.000 de persoane și peste 880.000 de mijloace de transport care au tranzitat frontiera de stat.

Fapte ilegale constatate la frontieră
În perioada analizată au fost constatate 1.327 de fapte ilegale dintre care: 673 de infracțiuni și 654 de contravenții, valoarea sancțiunilor contravenționale fiind de peste 337.200 de lei.

Migraţia ilegală
În anul 2018, la frontiera cu R. Moldova, pe raza județului Galați, au fost înregistrate 11 cazuri in domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite în total 12 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera . În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră din R. Moldova în vederea punerii în aplicare a Acordului de readmisie.

Caz semnificativ înregistrat: Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti– I.T.P.F. Iaşi, pe timpul exercitării atribuţiilor specifice, au observat, cu autospeciala de supraveghere care funcţionează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii de frontieră Măstăcani, două persoane care se deplasau pe un traseu sinuos şi păreau dezorientate în teren.Imediat un echipaj mobil s-a deplasat către acestea constatând că nu-şi justificau prezenţa în zonă, iar una dintre ele nu avea documente de identitate asupra sa. Astfel, au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti în vederea stabilirii identităţii.

În urma cercetărilor efectuate şi din declaraţiile persoanelor, lucrătorii noştri au stabilit că cei în cauză sunt Vasile T., cetăţean român şi Republica Moldova, în vârstă de 40 de ani şi Ilie B., cetăţean Republica Moldova, în vârstă de 28 ani, care au trecut râul Prut cu ajutorul unei camere de tractor, intenţionând să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen.Pe timpul cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că pe numele lui Vasile T. există un mandat european de arestare emis în anul 2016 de autorităţile din Germania pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri.De asemenea, în urma verificărilor, lucrătorii noştri au constatat că celalalt bărbat, Ilie B. a mai fost depistat de poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Folteşti în anul 2012 încercând să treacă ilegal frontiera dintre Republica Moldova şi România, fiind apoi predat autorităţilor din ţara vecină în vederea continuării cercetărilor.
Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale ce se impun. Totodată, Vasile T. a fost preluat de către o echipă operativă din cadrul IPJ Galaţi în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Contrabanda și infracțiunile conexe
Pe linia prevenirii și combaterii contrabandei și a infracțiunilor conexe, la nivelul structurilor poliției de frontieră de pe raza județelor Galați și Brăila au fost constatate 81 de infracțiuni. Urmare a măsurilor întreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 30.894 pachete țigări, 242 kg tutun și 329 litri alcool.

Cazuri semnificative înregistrate:

Pentru întregirea probatoriului într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au declanşat acţiuni specifice pentru stabilirea activităților infracționale desfășurate de o persoană pe raza municipiului Galaţi, care avea preocupări în sfera contrabandei cu produse din tutun. Aceasta colecta, transporta, depozita și comercializa țigări de contrabandă pentru o obține beneficii financiare.

Ca urmare a celor constatate, în data de 14 iunie 2018, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, au desfășurat două percheziţii domiciliare la diferite locaţii de pe raza municipiului Galaţi fiind pus în aplicare un mandat de aducere la audieri.

În urma perchezițiilor desfășurate au fost ridicate și indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, 2.958 pachete de țigări, de diferite mărci, de proveniență R. Moldova, Ucraina şi Dutty Free, în valoare totală de 40.230 lei. Totodată, a fost adusă la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Galaţi, pentru audieri, o persoană, cetățeanul român B.G., în vârstă de 60 de ani.

Procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală față de bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au efectuat percheziţii domiciliare la două adrese de pe raza municipiului Brăila, la persoane despre care existau informaţii că au preocupări în sfera contrabandei cu ţigări. În data de 28 martie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au declanşat o acţiune specifică pentru depistarea unor persoane care aveau preocupări pe linia contrabandei cu produse din tutun. 

În urma documentării activităţilor infracţionale, în perioada februarie - martie 2018, sub coordonarea procurorului de caz, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au stabilit că cetăţenii români O.V. şi I.M., în vârstă de 58, respectiv 47 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Brăila, desfăşoară activităţi de colectare, transport, depozitare şi comercializare de produse accizabile supuse marcării, cunoscând că acestea provin din contrabandă, obţinând astfel, în mod ilicit, beneficii financiare.

Astfel, în data de 28 martie 2018, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, în baza autorizațiilor emise de către Judecătoria Brăila, au desfășurat două percheziţii la domiciliile persoanelor suspecte. În urma percheziţiilor a fost descoperită şi reţinută cantitatea totală de 98.020 ţigarete diferite mărci, de provenienţă R. Moldova şi fără timbru de acciză, în valoare totală de 24.775 lei. În cauză, faţă de cele două persoane sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii de infracțiuni asimilate infracţiunii de contrabandă, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.
Totodată, cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.

Traficul ilegal cu auto furate
In cursul anului 2018 au fost descoperite şi reţinute în vederea continuării cercetărilor șase autoturisme și o motocicletă, pentru care existau semnalări operative. Persoanele descoperite fac obiectul cercetării în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe.
Caz semnificativ înregistrat: În continuarea efectuării cercetărilor într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au efectuat percheziţii la două locaţii de pe raza judeţului Galaţi, la domiciliile cetăţenilor români Alexandra H. şi Doru P., în vârstă de 28, respectiv 30 de ani.În urma percheziţiilor efectuate în baza mandatelor emise de Judecătoria Galaţi, a fost descoperit şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, autoturismul marca Audi A6, an de fabricaţie 2014, pentru care a fost emisă o alertă de către autorităţile din Marea Britanie, în data de 31 ianuarie 2018. Cu privire la aspectele constatate, tânăra a declarat că a achiziţionat autoturismul de la o persoană ale cărei date nu le cunoaşte și nu avea cunoştinţă despre faptul că mijlocul de transport este declarat furat de către autorităţi.În cauză poliţiştii de frontieră gălăţenii efectuează cercetări pe numele Alexandrei H., sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 100.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

Nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Pe linia infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, au fost constatate trei infracțiuni, ocazie cu care au fost confiscate noua arme și 3.375 elemente de muniție.

Cazuri semnificative înregistrate:
-În data de 27 decembrie 2018., în jurul orei 13.50, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iași, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, o persoană cu dublă cetățenie, română și R. Moldova, P.C., în vârstă de 30 de ani, la volanul unui autoturism marca Mercedes. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra persoanei în cauză și a mijlocului de transport. Astfel, echipa comună de control, formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali, a descoperit ascunse și nedeclarate într-o geantă de voiaj, o armă marca MAC-C9043, de calibru 7,65 mm, un încărcător aferent şi 16 cartușe, de calibru 7,65 mm.
-În acelaşi punct de trecere a frontierei s-a mai prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, un cetățean din R. Moldova, B.R., în vârstă de 31 de ani, pasager într-un autoturism marca Ford. Bărbatul era însoţit de două persoane, un cetăţean moldovean şi unul bulgar. În baza unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunțit asupra persoanei în cauză, în urma căruia au fost descoperite ascunse în buzunarul interior al hainei cu care era îmbrăcat bărbatul, o armă marca Walther, model PP, de calibru 7,65 mm, 108 cartușe, calibru 7,65 mm, inscripționate Sellier&Bellot, un încărcător aferent, precum și un toc pistol din pânză, marca Dasta. De asemenea, în urma controlului amănunțit efectuat asupra autoturismului, s-au descoperit 65 grame de bijuterii din metal galben, 300 grame de bijuterii din metal alb, şapte ceasuri de mână de diferite mărci și două televizoare diferite mărci, fără documente de provenienţă.În ambele cazuri armele, cartușele și celelalte bunuri au fost ridicate de către lucrătorii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase-I.P.J. Galați, cei doi bărbați fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Fals și uz de fals
Pe linia infracțiunilor de fals și uz de fals au fost constatate 131 de infracțiuni săvârșite de participanții la trafic care au prezentat la control de frontieră documente care nu îndeplineau condițiile de formă și fond ale unora autentice necesare trecerii frontierei de stat.
Caz semnificativ înregistrat: În P.T.F. Galaţi-rutier, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, conducând un autoturism marca Opel Zafira, înmatriculat în Bulgaria, un bărbat cu dublă cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 28 ani.
În baza analizei de risc, precum şi din cauza faptului că autoturismul era încărcat cu cutii mari de carton cu privire la care tânărul a declarat că se află haine, echipa formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport.
În urma controlului, autorităţile de frontieră au descoperit în cutiile menţionate 13 colete de diferite mărimi conţinând timbre de acciză pentru ţigări cu însemnele Federaţiei Ruse şi 20 colete de diferite mărimi conţinând timbre de acciză pentru băuturi alcoolice, cu însemnele Ucrainei. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Prevenirea și combaterea braconajului
Pe timpul acțiunilor specifice desfășurate de polițiștii de frontieră pe linia prevenirii și combaterii braconajului, în anul 2018, au fost constatate 220 infracțiuni de braconaj, ocazie cu care au fost confiscate bunuri în valoare de peste 155.000 lei.

Caz semnificativ înregistrat: În data de 15 martie 2018, la ora 15.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Galaţi - I.T.P.F. Iași, aflaţi într-o misiune specifică, au oprit în trafic pentru control, în zona Port Bazin Nou, un autoturism marca Nissan Almera, înmatriculat în Republica Moldova, condus de cetățeanul moldovean Vasile C., în vârstă de 49 de ani. Bărbatul era însoţit de soţia sa, Elena C., în vârstă de 49 de ani.La controlul efectuat asupra maşinii, lucrătorii noştri au observat în habitaclul acestuia două sacoşe din material plastic în care era peşte. Ocupanţii autoturismului, fiind întrebaţi de către poliţiştii de frontieră dacă deţin documente de provenienţă, au declarat că în sacoşele descoperite sunt 40 kilograme de peşte, achiziţionate pentru consum propriu.În vederea efectuării unui control amănunţit, mijlocul de transport şi persoanele au fost conduse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Galaţi, ocazie cu care au mai fost descoperite în portbagaj, în locul roţii de rezervă, mai multe sacoşe cu peşte. În urma cântării peştelui a rezultat cantitatea totală de 237 kilograme, speciile şalău, caras şi ştiucă.La cercetări, Elena C. a declarat că peştele îi aparţine şi l-a achiziţionat de la mai multe persoane, cu intenţia de a-l comercializa la un preţ mai mare într-o piaţă din municipiul Galaţi. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit şi a produselor din peşte, iar întreaga cantitate de peşte a fost ridicată şi predată către o unitate de profil.

comunicat S.T.P.F. Galați

 

 

Autor Redactia 17 Ianuarie 2019, 15:28 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii