Atac al asistentei şefe asupra unei paciente la Unitatea de Primiri Urgenţe Brăila!

De Virgil Andronescu 12 August 2016, 19:43 Administrative

Ce se întâmplă dacă o asistentă şefă atacă un pacient în sala de aşteptare de la UPU a spitalului judeţean Brăila? Şi ce se întâmplă dacă este atacat, de aceeaşi doamnă asistentă, cel care o apără, într-um mod paşnic pe pacienta atacată? Apărătorul rămâne cu răni pe mână iar cu asistenta şefă cum rămâne?


Ieri, 11 august 2016, o pacientă a fost adusă de salvare, în jurul orelor 14:00, la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean Brăila. Aceasta a apelat salvarea în jurul orelor 13:00 iar aceasta a ajuns la locul indicat. Ajunsă la UPU, pacienta- în stare gravă, a fost preluată de o asistentă care după ce s-a uitat în cartea de identitate şi apoi la pacientă i-a spus acesteia: aaa, doamna Tarniţă Tudoriţa, ziarista de la Obiectiv, cea care scrie articole pe sănătate şi căreia nu-i convine..., cea care e nemulţumită de unele lucruri din Spitalul Judeţean! Pacientei i-a fost făcut un EKG apoi i s-a spus să ia loc în sală şi că va avea mult de aşteptat; în sala de aşteptare fiind mulţi pacienţi, unii dintre aceştia aşteptând încă de la orele 9:00 dimineaţa. Doamna s-a conformat, a ocupat un loc pe un scaun, printre ceilalţi pacienţi şi aparţinatori ai acestora. La puţin timp m-a contactat şi mi-a spus că se află la UPU, în Spitalul Judeţean. Am ajuns destul de repede şi am aşteptat împreună ca aceasta să fie chemată... După o vreme a rugat pe una dintre asistente să-i spună care medic este de serviciu, iar aceasta a refuzat motivând că nu se poate spune acest lucru pentru că nu are voie. După un timp am întrebat şi eu dar cele trei asistente abordate mi-au răspuns că nu e deontologic profesional să îmi spună cum se numeşte medicul de serviciu, că nu are voie să spună şi dacă vrem să aflăm o vom face în momentul când vom fi chemaţi şi vom ajunge în cabinet, iar altă asistentă întrebată mi-a răspuns că medicul de la urgenţe e...medicul de la urgenţe!. Am revenit după câteva minute la aceasta din urmă şi am rugat-o să-mi spună...întrebând-o dacă primul răspuns a fost o glumă- că eu aşa am înţeles răspunsul, iar aceasta mi-a replicat sec: eu nu glumesc cu pacienţii!

În tot acest timp, preţ de vreo două ore, pe ecranul televizorului din sala de aşteptare se discuta continuu, pe B1 Tv, despre mizeria şi nenorocirile ce stăpânesc spitalele româneşti, în timp ce pe burtiera ecranului rula permanent titluri în care se scria despre copii morţi, despre gravide moarte, despre cozi de pacienţi interminabile, pacienţi aflaţi în stare gravă care au fost nevoiţi- până au leşinat ori au sucombat, să aştepte să fie...chemaţi. Priveam indignat, ca şi ceilalţi de-acolo, în timp ce asistenta care o primise pe pacienta nemultumită, se hlizea împreună cu o alta, amândouă distrându-se de minune ignorând durerea şi suferinţele pacienţilor. În apropiere de locul pacientei nemulţumite se afla un bătrân- de loc din Traian Sat, care se sprijinea într-un baston deşi sta pe scaunul din capătul băncii. La un moment dat, în jurul orelor 17:00, a venit- ţinând câteva hârtii în mâini, o doamna, vizibil iritată, care a început să-l să îl învinovăţească pe omul de la ţară, spunându-i că greşeala e a acestuia pentru că a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi că nu trebuia... Omul i-a explicat calm că aşţeaptă de la orele 9:00 şi că nu a venit el de capul lui, ci că l-a adus salvarea spitalului. Doamna continua să-i explice şi că trebuia ca acesta să fi mers direct la Corpul B (al Spitalului Sf. Spiridon ), pentru că doar acolo e medic ortoped.

Auzind discuţia, transformată în ceartă, am pornit reportofonul şi m-am apropiat fără să scot o vorbă, doar priveam şi ascultam atent, indignat de cele ce îmi auzeau urechile. La un moment dat, cineva cu un ecuson în piept şi care făcea pe paznicul- deşi nu era, şi care îndruma ori oprea cetăţenii să meargă spre cabinetul medicului de gardă, acest angajat s-a apropiat de mine şi de şefa sa şi mi-a spus să plec din acel loc şi să nu mai inregistrez. Femeia, care făcea pe şefa, i-a zis domnului respectiv că rezolvă ea problema, iar apoi a început a se certa cu acesta care dintre ei să mă îndepărteze de lângă bătrânul calm si răbdător peste măsură. În cele din urmă, doamna s-a apropiat şi mi-a spus că este asistenta şefă şi că trebuie să mă legitimez în faţa acesteia că şi aceasta şi-a spus numele deşi nu o facuse, ci doar îşi prezentase rangul. I-am amintit că nu şi-a spus numele şi că nu s-a legitimat, ca atare nici eu nu-i pot spune numele meu pentru că deontologia cetăţenească nu îmi permite. I-am arătat cartea de identitate... Între timp, doamna pacientă deschisese camera video a telefonului pentru a încerca surprinderea discuţiei cu bătrânul. Nu ştiu cum…, nu am văzut cum…, dar în câteva secunde şefa de la UPU se aruncase asupra pacientei pentru a-i smulge telefonul din mână, iar eu m-am repezit instinctive şi i l-am împins în geantă. Fiind între cele două doamne, mă aflam cu spatele la asistenta şefă Lili Popescu şi cu faţa spre pacienta cu care eram. Doamna Popescu îşi înfipsese unghiile în mana mea stangă şi- strângând, trăgea de mine pentru a mă indepărta şi pentru a lua telefonul din geantă. Ţipa la pacientă, ridica tonul, ameninţîndu-ne cu un proces pentru că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila e ca şi casa ei şi nu avem voie să filmăm şi nici să înregistrăm, deoarece noi suntem veniţi la ea în casă şi nu invers!

Am observat, pe parcursul a mai mult de cinci ore de aşteptare, ca tavanul sălii e prevăzut cu camere video giroscopice care probabil că şi funcţionau. S-a iscat un scandal în toată regula, doamna pacientă de-abia mai vorbea, nici de ridicat de pe scaun nu se putea ridica, eu vorbindu-i pe un ton normal şi rugând-o să înceteze a mai trage de mine. Am rugat-o şi să înceteze a mai întinde mâna cealaltă după telefon. Am rugat-o să înceteze cu instigarea celorlalţi pacienţi prin insinuarea ca doamna că ziarista a vrut să intre înaintea celorlalţi doar pentru că e ziaristă! şi că se poate dovedi că nu se putea ridica decât foarte greu de pe scaun şi atunci doar pentru a face caţiva paşi. Doamna Lili Popescu, asistenta şefă de la UPU, a repetat de câteva ori diversiunea respectivă- fără niciun success, stratagema nereuşindu-i a încetat să mai debiteze astfel de insinuări. În jurul orelor 19:00, a sosit doamna Director pentru Îngrijire pacienţi care a vorbit separat cu partile. Şefa Lili Popescu dispăruse ceva mai înainte. A venit apoi un domn omenos care a adus un scaun cu rotile, a ajutat-o pe pacienta aatacată să se aşeze în el, şi ne-a dus în policlinica unde doamna a beneficiat de toate îngrijirile medicale impuse de situaţia sănătăţii sale, sub atenţia profesională şi omenoasă a doamnei Olguţa Crivăţ. Între timp, a sosit de acasă şi doamna Director adjunct Alina Neacşu, medic oftalmolog. Pentru a vă edifica în ceea ce am scris mai sus, ataşez textului un filmuleţ cât şi fotografiile rănilor rămase în urma bruscării suferite, pentru aceste răni- asistenta şefă m-a sfatuit să merg la medico-legal.

atac asupra jurnalistilor la UPU Braila

Am plecat împreună cu pacienta Tudoriţa Tarniţă spre casă aproape de orele 21:00, după o perfuzie şi alte multe investigaţii.
Astfel de oameni care cred că ei reprezintă sistemul şi care au menirea de a veghea la sănătatea pacienţilor şi în mod implicit a semenilor săi, dar care paradoxal îi rănesc, le provoacă suferinţă prin neimplicare, prin nepricepere sau cel mai grav cu intenţie, trebuie cercetaţi pentru a raspunde pentru deciziile lor şi după ce îşi plătesc greşelile să fie încadraţi într-un loc de muncă unde obiectul muncii nu este viaţa, omul sau orice vietate. Un om de onoare îşi da demisia. O aşteptăm doamnă asistentă şefă sau orice aţi fi dumneavoastră acolo!

Cititi aici marturia pacientei Tudoriţa Tarniţă: https://www.facebook.com/tudorita.tarnita/posts/1291408320889446

 

 

Autor Virgil Andronescu 12 August 2016, 19:43 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii