Creșterea nivelului de securitate pentru cetăţeni.Activitatea IJP Brăila în primul trimestru din 2019

De IPJ Braila 25 Aprilie 2019, 10:03 Administrative

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în anul 2019 are ca obiectiv general „Creșterea nivelului de securitate pentru cetăţeni”, încadrându-se în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale.

Principalele obiective ale anului 2019, stabilite de către Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au urmărit:
-Intensificarea activităţilor pentru diminuarea faptelor cu violenţă, cu accent pe infracțiunile de loviri sau alte violențe, tâlhării şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
-Intensificarea activităţilor pentru diminuarea infracţiunilor contra patrimoniului, în special a infracţiunilor de furt prin efracție din locuințe și furt din auto;
-Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse din tutun;
-Prevenirea și combaterea accidentelor rutiere grave, în vederea menținerii ritmului de reducere a consecințelor acestora, pentru realizarea obiectivului central din Programul Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 (reducerea mortalităţii rutiere cu 50%) şi a obiectivului Comisiei Europene (reducere cu 35% a numărului de răniţi grav până în anul 2020, comparativ cu anul 2014);
-Prevenirea violenţei în mediul rural;
-Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;
-Perfecţionarea sistemului integrat de menţinere a ordinii publice, îmbunătăţirea standardelor de intervenţie şi eficientizarea acţiunilor poliţiei;
-Îmbunătăţirea parteneriatului interinstituţional, dezvoltarea cooperării public-privat;
-Îmbunătăţirea imaginii poliţiei şi creşterea nivelului de transparenţă în relaţiile cu mass-media şi cu societatea civilă.

Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2019, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în trei programe de prevenire, respectiv:
1.Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;
2.Programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea furturilor din locuinţe, prevenirea tâlhăriilor în mediul urban şi prevenirea furturilor din autovehicule în mediul urban;
3.Programul judeţean de prevenire a violenţei domestice.

În cursul trimestrului I 2019, în cadrul acestor programe, la nivelul inspectoratului au fost derulate 6 proiecte şi campanii de prevenire.

Totodată au fost realizate 38 de activităţi de prevenire (întâlniri cu grupuri ţintă, distribuire de materiale, concursuri), au fost informaţi în mod direct aproape 4.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, participanţi la trafic, etc.), fiind distribuite peste 6.000 de materiale tematice în acest scop.

În primul trimestru al anului 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au fost sesizate 2.078 de infracţiuni, cu 199 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (2.277), ceea ce reprezintă o scădere cu 8,74%.

Este important de precizat că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 160 (10,87%) infracţiuni faţă de perioada similară a anului 2018 (1.472).

De remarcat este faptul că 33,78% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva persoanei, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva patrimoniului, care reprezintă 46,10% din total.
Infracţiunile contra patrimoniului au generat, la rândul lor, o scădere importantă a infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate 958 de astfel de fapte, cu 130 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (1.088), ceea ce reprezintă o scădere cu 11,95%).

Pe genuri de infracţiuni, s-a constatat un trend descendent la infracţiunile de furt, -18,71%, infracţiunile de tâlhărie, -43,75%, contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, -9,52% şi de tulburare de posesie, -55%.

De asemenea, și infracţiunile contra persoanei au generat o scădere, fiind înregistrate 702 astfel de fapte sesizate, cu 75 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (777), ceea ce reprezintă o scădere cu 9,65%).

Din categoria infracţiunilor contra persoanei au fost înregistrate scăderi la infracțiunile de lovire sau alte violențe, -11,33%, viol, -27,27 %, lipsirea de libertate în mod ilegal, -72,73%, și vătămare corporală din culpă, -10,47%.

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale a constituit şi în anul 2019 una dintre priorităţile activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În acest trimestru au fost sesizate 116 infracţiuni stradale, cu 43 mai putine decât în perioada similară a anului trecut (27,04%).

Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfaşurate de Poliţia brăileană.

Pentru atingerea obiectivului central din Programul Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 şi anume reducerea mortalităţii rutiere cu 50%, în Europa, în cursul acestui deceniu,poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic.
Astfel, în perioada analizată au fost desfăşurate 117 activităţi educaţional preventive şi au fost organizate şi executate 138 de acţiuni şi controale, din care 122 cu efective proprii și 16 în colaborare cu alte instituţii ori reprezentanţi ai societăţii civile.
De asemenea, au fost constatate 145 de infracţiuni, din care 81 la regimul circulaţiei şi 64 de altă natură, şi au fost aplicate 7.598 de sancţiuni contravenţionale.
Pe raza de competenţă s-au produs în această perioadă 19 accidente rutiere grave, soldate cu 2 persoane decedate, 25 de persoane rănite grav şi 9 persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 18 accidente, soldate cu 5 persoane decedate, 18 persoane rănite grav şi 3 persoane rănite uşor.

Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost: neadaptarea vitezei la condiţiile de drum (13,08%), neasigurarea mersului înapoi 14,95% și neacordarea priorităţii pietonilor (12,15%).

Activităţi pentru ajutorarea comunităţii

În această perioadă au fost efectuate 18 razii, 242 de acţiuni cu efective lărgite şi 1.377 de controale directe, fiind descoperite 232 de infracţiuni.

În cadrul activităţilor specifice domeniului ordine publică, au fost aplanate 284 de stări conflictuale, din care 202 intrafamiliale, au fost depistaţi 57 de minori lipsiţi de supraveghere, din care 45 predaţi familiilor şi 12 internaţi în centrele de ocrotire.

Totodată, efectivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice au intervenit în 21 de situaţii de pericol, generate de incendii, accidente grave de circulaţie și înzăpeziri.
În această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Activităţi pentru siguranţa comunităţii

Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale a avut ca rezultat pozitiv, intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112.

În cursul primului trimestru al anului 2019 au fost semnalate, prin S.N.U.A.U. 112, 4.671 de evenimente, dintre care 2.750 în mediul urban (58.87% din total) şi 1.921 în mediul rural (41,13% din total).

Dintre acestea, a fost necesară intervenţia la 2.082 de cazuri (45% din total semnalări), dintre care la 1.152 în mediul urban (55,33% din total intervenții) şi 930 în mediul rural (44,67% din total intervenții) - diferenţa fiind rezolvată prin indicarea către apelant a modalităţii de a clarifica situaţia reclamată, nefiind necesară deplasarea unei echipe poliţieneşti.

În 70% din totalul intervenţiilor, timpul de reacţie la evenimentele sesizate a fost „sub 10 minute” (63% în 3 luni 2018).

Cooperarea interinstituţională

Politicile manageriale adoptate au urmărit ca activitatea de combatere şi prevenire a criminalităţii să beneficieze din plin de cooperarea cu alte instituţii, atât din domeniul ordinii şi siguranţei publice, cât şi din alte domenii.
Aceste rezultate înglobează şi eforturile tuturor celorlalte structuri ale M.A.I., cu care I.P.J. Brăila are o cooperare foarte bună, alături de un real sprijin acordat de către toate instituţiile şi autorităţile prezente la nivel local, în limita competenţelor legale.
Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.
Practic, în fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii,

În această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

 

 

 

Autor IPJ Braila 25 Aprilie 2019, 10:03 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii